Ioan Balan, ex-liderul organizatiei PNL Covasna, a declarat, ieri, ca excluderea lui din partid va pune in pericol echilibrul politic in judet. El i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, in care ii solicita sa analizeze consecintele deciziei.

"Consecintele excluderii mele din partid nu sunt foarte grave la adresa mea directa, ci vor pune in pericol echilibrul politic in judetul Covasna", a declarat, pentru Mediafax, Balan.In opinia lui , pentru PNL - "un partid care are o istorie de peste 130 de ani" -, acest mod de abordare a realitatilor in judetul Covasna denota indepartarea de principiile liberale, iar "...

efectele vor fi ca in urma unui tsunami". "Astfel de lovituri primite se vor rasfrange in constiintele oamenilor", a subliniat Balan.

"Domnule presedinte, cu tot respectul pe care vi-l port, facandu-mi totodata si mea culpa pentru exprimarile neelegante, poate nu cele mai potrivite, rostite in ultimul timp la adresa dumneavoastra, va rog sa aveti in vedere ca eu nu va sunt dusman, ci doar oponent fata de maniera in care dumneavoastra ati abordat problema numirii unui prefect UDMR in judetul Covasna.

Opozitia mea nu contravine spiritului liberal si nu inseamna, in opinia mea, mentalitatea depasita in judecarea raportului interetnic in judetul Covasna. Nu este prea tarziu, domnule presedinte, sa dovediti ca ii respectati si ii iubiti pe liberalii din Covasna", se arata in scrisoarea adresata presedintelui PNL.

Onoare dezonorata

In cursul diminetii de luni, membrii PNL Covasna s-au intrunit intr-o sedinta extraordinara si au decis ca, in cazul in care Ioan Balan va fi exclus din partid, organizatia judeteana va apela la Curtea de Onoare si de Arbitraj, considerand aceasta masura drept una extrema.

Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, sambata, la Brasov, intr-o conferinta de presa, ca liderul filialei din Covasna, Ioan Balan, va fi exclus din partid.

"M-a frapat insa mentalitatea lui invechita, iar un asemenea lider nu poate reprezenta PNL. Ceea ce a spus Balan intra in conflict cu politica PNL", a precizat Tariceanu.

Trei contra unu

Liderii PD si PUR Covasna si-au exprimat, ieri, public sprijinul fata de Ioan Balan, presedintele PNL Covasna, transmite Mediafax. Gheorghe Baciu, presedintele PD Covasna, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca cei care au decis excluderea din partid a liderului liberal nu cunosc realitatile judetului.

"Realitatile au fost deformate si de catre liderii UDMR, care au tras si au folosit tot timpul cartuse artificiale, sustinand ca noi nu dorim prefect maghiar in judetul Covasna. Acest lucru nu este real, intrucat noi intotdeauna am sustinut ca nu dorim prefect UDMR.

Astept cu interes ca cei care conduc azi Romania sa convinga UDMR sa cedeze un post de vicepresedinte la Consiliul Judetean si unul de viceprimar la municipiul Sfantu Gheorghe. Daca reusesc, putem discuta de egalitate de sanse, ca oricine are dreptul in Romania sa ocupe orice functie", a spus Baciu.

La randul sau, liderul umanistilor din Covasna, Horia Munteanu, a spus ca il sprijina pe Balan intrucat demersurile pentru impiedicarea numirii unui prefect UDMR in Covasna au fost facute impreuna. "Este vorba de orgoliul domnului Tariceanu si nu este normala decizia lui. Cred ca ar trebui sa se razgandeasca", a afirmat Munteanu.

"Noi am inceput negocierile cu partenerii nostri din UDMR pentru a dezamorsa tensiunile si, dintr-o data, cineva, din motive necunoscute, arunca aceasta bomba de excludere din partid al domnului Balan", a declarat deputatul democrat.