Desi Petrom a ieftinit carburantii in urma cu 3 zile, celelalte companii petroliere prezente pe piata romaneasca nu au operat, la randul lor, reduceri de preturi. Exceptie fac benzinarii privati, care au ieftinit benzina si motorina cu cateva sute de lei.

Daca unii dintre reprezentantii companiilor petroliere au comunicat ca "se analizeaza piata", dupa care se va lua o decizie daca umbla sau nu la preturi, altii sunt categorici, declarand ca nu ieftinesc carburantii. "Analizam piata si pozitia noastra pe piata si pe baza acestor elemente vom decide asupra preturilor", ne-a declarat Karoly Robak, reprezentantul MOL Romania.

"Rompetrol nu va modifica preturile la carburanti in aceasta luna. Analizam o eventuala modificare de preturi, insa s-ar putea ca aceasta sa fie in sensul cresterii acestora", sustin reprezentantii companiei, subliniind faptul ca, in ultima luna, pretul petrolului pe piata internationala a inregistrat cresteri.

"Masura luata de Petrom este doar o actiune de imagine, realizata in urma interventiei Consiliului Concurentei. De pilda, la produsul cu cea mai mare vanzare - benzina Premium fara plumb, proprietarul Petrom nu a modificat pretul", atrag atentia unii specialisti in domeniu.

Potrivit acestora, la ora actuala ( dupa ieftinirea operata de Petrom), nu sunt diferente mari de preturi intre Petrom si celelalte companii petroliere. Astfel, Petrom vinde benzina Eco Premiun si Euro Premium cu 30.400 lei/l, respectiv 29.900 lei/litru, iar celelalte companii - Shell, LukOil, MOL si Agip - comercializeaza aceleasi tipuri de benzina cu preturi cuprinse intre 29.

500 lei/litru si 30.800 lei/litru. La motorina, diferentele sunt la fel de mici: Petrom vinde cu 26.900 lei/litru motorina Euro Diesel, iar celelalte companii - cu preturi cuprinse intre 26.900 lei/litru si 27.900 lei/litru. Odata cu ieftinirea carburantilor, Petrom a introdus si o noua politica de preturi, care va tine cont de evolutia cotatiilor internationale ale produselor petroliere.

Reprezentantii celorlalte companii petroliere considera ca, prin punerea in aplicare a noii politici de preturi, Petrom va fi in situatia sa creasca cat de repede preturile la carburanti, data fiind evolutia pretului petrolului pe piata internationala.