Romanii se vor putea imprumuta de la BRD si de la Banca Romaneasca platind dobanzi mai mici cu pana la 4 puncte procentuale. Dupa ce Banca Centrala a redus dobanda de interventie la 16,5 la suta, a venit randul bancilor comerciale sa-si revizuiasca dobanzile percepute la credite. Incepand de miercuri, pentru creditele de la BRD, romanii vor plati dobanzi cu pana la 4 la suta mai mici.

Cele mai mari reduceri au fost operate la cardurile Maestro, unde facilitatile de creditare vor fi "taxate" cu 28 la suta, in loc de 32 la suta. Si la creditele de nevoi personale Expresso, BRD a coborat stacheta la dobanzi cu 2 puncte procentuale, pana la 26 la suta. La Banca Romaneasca, reducerea dobanzilor a fost mai modesta.

Astfel, un credit de nevoi personale in lei "costa" 27,75 la suta pe an, cu un punct procentual sub nivelul dobanzii practicat pana acum, in timp ce acelasi credit in euro costa 12,25 la suta pe an, reducerea fiind in acest caz de 1,5 la suta. Pe langa creditele de nevoi personale, bancile au luat in vizor si celelalte tipuri de credite: pentru achizitionarea de autoturisme sau cele imobiliare.

BRD s-a concentrat asupra dobanzilor la creditele pentru achizitionarea de autoturisme. Astfel, costurile achizitionarii unei masini prin credit au fost reduse cu 1 la suta: 23-24 la suta, in functie de producator la creditele in lei cu dobanda variabila sau 19,5 la suta in cazul celor cu dobanda fixa. In schimb, Banca Romaneasca a redus dobanzile la creditele pentru case.

Astfel, romanii vor plati pentru imprumuturile in lei o dobanda anuala de 24,5 la suta, cu 3 puncte procentuale sub nivelul anterior, in timp ce costurile imprumuturilor in valuta au fost reduse cu 1,15 la suta, respectiv 1,6 la suta, la 8,9 la suta la creditele in dolari, respectiv 9,9 la suta la cele in euro.