Bancile de dimensiuni medii care vor sa se faca "auzite" in randul romanilor par sa fi pus punct epocii dobanzilor de 23-28 la suta la creditele ipotecare. Dupa ce Alpha Bank a anuntat ca a taiat dobanda la creditele ipotecare in lei de la 22 la 14 la suta, ieri, ING Bank a anuntat ca, de la mijlocul lui februarie, dobanda la creditele ipotecare va fi de doar 13 la suta pe an.

"Am luat aceasta decizie ca urmare a succesului inregistrat in timpul campaniei promotionale din toamna trecuta, cand am redus dobanda la 13,5% si am inregistrat o crestere de circa 25% a vanzarilor la acest produs", a declarat Paul Prodan, director general adjunct ING Bank.

Aparitia pe piata a unor dobanzi la credite sub nivelul celor la care pot fi plasati banii la Banca Centrala (16,5 la suta) in conditii de risc zero a prins marile banci nepregatite. Acestea sunt inca in faza in care analizeaza cat de mult pot scadea dobanzile in 2005, urmand ca abia dupa aceea sa vada daca vor iesi pe piata cu produse similare cu cele de la Alpha Bank si de la ING.

"Acum, 14 la suta este un cost foarte bun. BRD are credite ipotecare cu dobanda variabila, in prezent dobanda fiind de circa 18,5 la suta. Pentru moment, nu avem credite ipotecare cu dobanda fixa. Daca pe piata aparitia unor astfel de produse se va dovedi un succes, le vom lansa si noi", ne-a declarat Claudiu Cercel, directorul Directiei de Operatiuni din cadrul BRD Soc Gen.

Nici Raiffeisen nu s-a gandit pana acum la reducerea substantiala a dobanzilor la creditele ipotecare, desi reprezentantii bancii recunosc ca exista o tendinta puternica de scadere a dobanzilor la creditele in lei. Astfel, acestia preconizeaza ca, in 2005, dobanzile la creditele in lei se vor "apropia" de cele la creditele in valuta, situate in prezent la 8-12 la suta/ an.

"Trendul de reducere a inflatiei si liberalizarea accesului nerezidentilor la depozite sunt factori care genereaza o scadere semnificativa anul acesta a dobanzilor la lei, atat la depozite, cat si la credite.

Cel mai probabil vom asista la o reducere mai accentuata a ratelor dobanzilor la creditele pentru persoanele fizice in moneda nationala si la o apropiere, in termeni relativi, a preturilor creditelor in lei de cele ale creditelor in valuta", sustine Mihail Ion, director de trezorerie in cadrul Raiffeisen Bank.

BCR, cea mai mare banca din sistem, este inca in stadiul de analiza a dobanzilor de pe piata. Prin urmare, o reducere substantiala a dobanzilor nu se intrevede in viitorul apropiat, oficialii bancii ramanand fideli ideii ca dobanzile practicate de BCR sunt cele mai bune de pe piata.

"Chiar si in conditiile reducerilor anuntate, dobanzile BCR raman cele mai reduse din piata, iar dobanzile la depozite printre cele mai atractive", sustine directorul de comunicare al bancii, Cornel Cojocaru.

Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, care si-a stabilit inca de anul trecut dobanzile la creditele pentru locuinte in lei la 6 la suta pe an, estimeaza ca dobanzile de 13-14 la suta sunt un semn ca bancile incep sa se lupte pentru clienti.

"Referitor la miscarile care se produc in aceasta perioada in ofertele unor banci, cred ca incepe sa-si spuna cuvantul din ce in ce mai mult cresterea concurentei", apreciaza Costea.