Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, a declarat ca estimeaza un volum de 50 de miliarde de euro al schimburilor comerciale ale Romaniei pentru acest an. Iuliu Winkler a spus ca anul 2005 va fi al saselea an consecutiv de crestere economica pentru Romania. "Apreciez ca in anul 2005 volumul schimburilor comerciale ale tarii noastre ar putea sa depaseasca 50 de miliarde de euro.

Estimam ca va exista o crestere de 10 la suta a acestui volum de schimburi comerciale in acest an", a afirmat Winkler.

Ministrul delegat pentru Comert a adaugat ca, in perioada urmatoare, va fi finalizata o strategie nationala de export, care va fi promovata, probabil, printr-o hotarare de Guvern. "Beneficiem pentru realizarea acestei strategii nationale de consultanta elvetiana. Ca ministru delegat pentru Comert vreau sa promovez un dialog cu membrii mediului de afaceri din Romania.

Vrem sa crestem volumul investitiilor straine in Romania si, de asemenea, sa scadem birocratia administratiei fiscale", a mai aratat ministrul Iuliu Winkler.

Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica, in intervalul ianuarie-noiembrie 2004, Romania a importat bunuri in valoare de 23,6 miliarde euro, nivel in crestere cu 22,6% in raport cu primele 11 luni din 2003.

In acelasi interval, exporturile Romaniei au totalizat 17,3 miliarde euro, viteza de crestere a bunurilor vandute in strainatate fiind de numai 21%, sub avansul con-semnat de importuri.