De la sfirsitul saptaminii trecute, noul Mac Mini a ajuns in cele peste 100 de magazine ale Apple Computer, alaturi de noile modele de iPod.

Analistii se asteapta ca noul model sa ii tenteze pe utilizatorii de sisteme PC cu sistemul de operare Windows sa treaca la Mac si la sistemul de operare Mac OS X.

Aceasta tranzitie nu s-a produs totusi pina acum, in ciuda campaniilor de publicitate ale Apple si a succesului player-elor digitale portabile iPod. Peste 10 milioane de iPod-uri au fost vindute de la lansarea acestora de acum trei ani.

Cota Apple pe piata computerelor din intreaga lume a ramas insa undeva la 2%, la nivelul trimestrului al patrulea al anului trecut, conform companiei de cercetare a pietei IDC. “Cred ca Mac Mini va avea un impact mai mare asupra cotei de piata detinute de Apple decit eforturile de pina acum din domeniul muzicii digitale”, a declarat analistul IDC Roger Kay.

Un alt analist, Charlie Wolf, de la Needham & Co., estimeaza ca aproximativ 11a din cei care detin iPod-uri si sisteme PC Windows vor fi dispusi sa cheltuiasca 499 de dolari pentru a trece la un sistem Mac Mini. Inainte de aparitia Mac Mini, Wolf estimase ca doar 4a din utilizatorii de iPod vor trece de la Windows la Mac.

De un interes deosebit s-a bucurat si Shuffle, noua versiune mai ieftina a player-ului digital iPod, care are o capacitate de stocare mai mica, de 120 sau 240 de melodii, la pretul de 99, respectiv 149 de dolari.

Steve Jobs, co-fondatorul si CEO-ul companiei Apple Computer, a declarat saptamina trecuta ca “oamenii care se gindesc sa treaca la Mac nu mai au nici o scuza sa n-o faca”. Jobs a fost cel care a prezentat noul Mac Mini, care se livreaza fara monitor, tastatura sau mouse. Avind pretul de pornire de 499 de dolari, Mac Mini este cel mai ieftin sistem produs pina acum de Apple Computer.