Politicienii bulgari nu au reusit sa evidentieze adevaratele beneficii care deriva din planurile Statelor Unite de a exploata bazele militare ale Bulgariei, informeaza Institute for War and Peace Reporting (www.iwpr.net).

In perspectiva alegerilor parlamentare planuite pentru luna iunie, partidele din spectrul politic bulgar au tratat chestiunea stationarii trupelor americane in tara ca o posibilitate de a cistiga capital de imagine. Se pare ca toate trec cu vederea semnificatia reala a acestui plan.

Startul in cursa pentru capital de imagine a fost dat de vizita efectuata cu o saptamina in urma in Bulgaria de comandantul fortelor SUA in Europa, generalul James Jones, care a inspectat mai multe baze pe care Washingtonul ar alege sa le foloseasca pentru gruparea fortelor americane pe teritoriul Europei de Vest.

Departamentul de Stat si Congresul Statelor Unite vor decide in urmatoarele saptamini ce actiuni reale vor intreprinde, acestea facind parte din strategia mai mare a miscarilor de trupe americane spre partea de sud-est a Europei, unde ar fi mai bine plasate in perspectiva implicarii in regiune si in Orientul Mijlociu.

Acesta strategie a fost mai folosita in trecut pentru a preintimpina ciocnirile cu rusii.

Washingtonul ia in considerare mai multe baze militare din Bulgaria si Romania. Conform planurilor, bazele militare, care vor apartine in continuare de tarile gazda, sint folosite deocamdata pentru activitati de antrenament, operatiuni de relocare rapida a efectivelor militare, si depozitare a ehipamentelor si sistemelor informatice.

Bulgaria si Romania – ale caror guverne inca nu au aprobat planurile americanilor – sunt favorizate in planul regruparii trupelor SUA datorita pozitionarii lor geo-strategice in apropierea zonelor de potential conflict din Balcani si Orientul Mijlociu.

In Bulgaria, americanii au in vedere doua aeroporturi militare, o baza de antrenamente si o baza navala la Marea Neagra.

Generalului James Jones a sosit la numai citeva zile dupa ce Partidul Socialist Bulgar (BSP) a electrizat deschiderea campaniei prezidentiale declarind ca va retrage cei aproximativ 500 de soldati din contingentul bulgar din Irak, daca va cistiga alegerile.

Partidul Socialist Bulgar si celelalte partide bulgare se intrec in a scoate in evidenta beneficiile si neajunsurile planurilor militare americane, cu intentia de a cistiga astfel capital politic inainte de alegeri.

BSP a protestat, atentionind gazduirea soldatilor americani pe teritoriul bulgar ar determina atacuri teroriste atit pe teritoriul Bulgariei cit si asupra trupelor bulgare din Irak, acest argument dezvaluind o minimala pozitie anti-americana.

Actiunile socialilor bulgari s-au dovedit a fi populare in rindul electoratului, opinia publica exprimindu-se impotriva participarii Bulgariei in Irak, dupa ce cinci soldati bulgari au fost omoriti si doi rapiti si omoriti ulterior, in cursul anului trecut.

Intre timp, partidele de opozitie de centru-dreapta impreuna cu partidul Miscarea Nationala Simeon al Doilea, aflat la putere, si-au declarat sprijinul pentru interesul american in ceea ce priveste bazele militare bulgare.

Motivul principal – mentionat si de BSP – este ca prezenta trupelor americane pe teritoriul Bulgariei va incuraja investitiile straine si va dezolta retelele de infrastructura in regiunile in care acestia se vor stabili.

Argumentatia folosita de BSP si de rivalii sai este credibila, dar nu in totalitate valabila.

Exista riscul ca regruparea trupelor americane in Bulgaria sa provoace actiuni extremiste, dar socialistii bulgari nu au pus in discutie acest aspect, ca un contra-argument la ideea unei securitati intarite de prezenta trupelor americane.

In mod similar, argumentul dezvoltarii regionale si pe plan financiar de pe urma stationarii soldatilor americani nu are o baza solida pentru ca Pentagonul nu planuieste relocarea unui numar mare de soldati, si nu planuieste construirea unor baze-gigant precum cele din Germania, care duc cu gindul la orasele americane de marime mijlocie.

Cit despre argumentele care vin in favoarea stationarii trupelor americane, politicienii au pierdut sansa de a prezenta motive precum imbunatatirea securiatii regionale, intr-o perioada in care posibilele conflicte interetnice ramin adevaratele pericole pentru stabilitatea zonei; si inevitabila imbunatatire a compatibilitatii armatei bulgare cu armata NATO in urma antrenamentelor comune cu

soldatii SUA si accesul la tehnologie militara ultra-performanta.

Aceste lucruri sugereaza ca liderii politici sint mult mai preocupati sa cistige capital de imagine in cursa electorala decit sa explice publicului care sint advaratele aventaje strategice ale posibilelor miscari americane, aceasta fiind pozitia matura asteptata de partenerii NATO din partea Bulgariei.