De la 1 aprilie 2005, gazele naturale si energia electrica se vor scumpi, a anuntat marti ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Potrivit ministrului, de la 1 aprilie 2005, gazele se vor scumpi cu 20%, tarif calculat in dolari, in timp ce energia electrica de tip hidro va fi mai scumpa cu pana la 80%.

In perioada urmatoare, Guvernul va avea intalniri cu Fondul Monetar International pentru a discuta un memorandum suplimentar de politici economice privind modificarea Acordului stand-by incheiat cu Romania anul trecut.

Deocamdata nu se cunoaste cu cat va plati in plus consumatorul final la energia electrica, calculele ramanand in sarcina Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

FMI a trimis la ministerul Economiei un chestionar cu principalele probleme ce vor intra pe agenda discutiilor programate joi dupa-amiaza. Vor fi dezbatute atat probleme de ordin tehnic, dar vor avea loc si intalniri intre delegatia FMI si oficialii din minister.

Chestionarul include aspecte privind incasarile realizate la energia termica si energia electrica, situatia createlor si arieratelor, societatile rau-platnice, programul de restructurare al Termoelectrica, privatizarea companiilor din sectorul energetic.

In privinta incasarilor, raportul ministerului Economiei arata ca s-au depasit previziunile facute de FMI. Distrigaz-Sud, Electrica si Termoelectrica au inregistrat incasari mai mari decat sumele previzionate. Fondul de salarizare pentru cele 20 de societati de stat monitorizate de organismul financiar a fost mai redus decat se anticipase.