In premiera nationala, un judet al Romaniei va fi in intregime informatizat. Nu este vorba despre unul bogat, cum este Timisul sau Prahova, cum ne-am fi asteptat, ci despre Mehedinti. Aici autoritatile s-au dovedit a fi mai receptive si la problemele cu care se confrunta, in acest sens, mai ales oamenii de la sate.

Un studiu CURS realizat in 2004 arata ca nivelul de satisfactie a populatiei fata de serviciile oferite de administratia locala este partial multumitor, 50% din cetatenii interogati manifestandu-si in linii mari satisfactia, iar 45%, in cea mai mare parte din zonele rurale, declarandu-se nemultumiti.

Rezultatul este cauzat, in buna masura, de faptul ca, in ultimii ani, municipalitatile urbane au acordat o atentie mai mare reformarii serviciilor locale, neglijandu-i insa pe locuitorii de la sate.

Prin parteneriat

public-privat,

60 de primarii intra

in sistem

Un prim pas in corectarea acestei situatii prin extinderea ariei de acoperire cu servicii specifice administratiei publice l-a constituit proiectul EuDiS (European District System), in curs de implementare in judetul respectiv, proiect care se bazeaza pe un parteneriat public-privat intre Consiliul Judetean Mehedinti si firma CG&GC.

Acesta integreaza toate componentele necesare administratiei publice de la peste 60 de primarii: gestiune si executie bugetara, taxe si impozite, gestiunea cererilor si a documentelor, GIS, portal, call-center, info-chioscuri, interfata cu Sistemul Electronic National al administratiei publice, adresandu-se tuturor cetatenilor din judet, indiferent de localitatea in care isi au domiciliul.

Demarat in luna septembrie 2004, proiectul respectiv a fost discutat la sfarsitul lunii trecute la Centrul Tehnologic al Microsoft din MŸnchen, unde a fost foarte bine primit, ca urmare a faptului ca solutia este construita pe un fundament solid din punct de vedere al arhitecturii, tehnologiilor si implicarii unui numar important de parteneri de marca, elemente pe care Microsoft le considera

esentiale pentru succesul unui proiect.

"Prin interactiunea EuDiS cu solutiile de e-government dezvoltate si implementate deja, credem ca acest sistem va aduce acel element local extrem de necesar pentru adoptarea la scara larga a solutiilor de e-guvernare", sustine Dorin Badea, Developer Platform Manager la Microsoft Romania.

Microsoft ofera sprijin tehnologic si know-how

Un alt rezultat important al acestei intalniri l-a reprezentat promisiunea facuta de specialistii de la Microsoft de a oferi sprijin tehnologic si know-how pentru reusita acestui proiect. "Intalnirea de la MŸnchen a fost deosebit de interesanta pentru noi - a concluzionat Cornel Vintila, presedintele EuDiS Mehedinti.

Am identificat cateva abordari noi care vor contribui la realizarea unei solutii cu un nivel ridicat de eficienta. Parteneriatele cu companii lidere in domeniile lor de activitate constituie o garantie a reusitei acestui proiect.

Ne bucuram ca Microsoft Technic Center din MŸnchen ne va asista in acest proiect, ca o firma de software de renume international cum este GoPro a decis sa ni se alature si ca solutiile companiilor partenere din Romania au fost apreciate pentru nivelul tehnologic inalt".