Incet, incet, din actiunile liderilor PNL-PD rezulta ca cel mai important obiectiv politic al momentului este schimbarea lui Adrian Nastase de la conducerea Camerei Deputatilor.

Argumentul adus in discutie este unul pentru care nici un prescolar in ale politicii si democratiei nu si-ar lua certificatul de absolvire a gradinitei: daca Alianta PNL-PD a cistigat mandatul prezidential si a reusit sa-si asigure o majoritate parlamentara pentru sustinerea unui guvern de coalitie, atunci presedintii camerelor ar trebui sa fie tot reprezentanti ai aliantei! Cuvintul magic:

coerenta! Dupa logica aceasta schioapa, nici n-ar fi fost nevoie de Revolutia din Decembrie '89! Regimul Ceusescu avea gradul maxim de coerenta, din toate punctele de vedere: si la presedintie si la guvern si la parlament, totii erau de la un singur partid! Daca liderii PNL-PD nu stiu sa-si aleaga argumentele, asta nu inseamna, neaparat, ca tema nu poate fi serios luata in discutie.

De ce vor reprezentantii Dreptatii si Adevarului schimbarea liderului PSD, de la conducerea camerei?

Un prim raspuns este sugerat chiar de intrebare! Pentru ca Adrian Nastase este liderul partidului care a condus Romania pina la alegeri, in calitate de prim ministru, fiind drastic sanctionat de electorat pentru contra-performantele sale; pentru ca acelasi Adrian Nastase este infrintul de la ultimele alegeri prezidentiale, iar in calitate de infrint-sanctionat electoral ar fi logic sa mai

treaca si pe la "munca de jos", nu sa incaseze beneficiile uneia dintre cele mai linistite, bine platite si lustruite functii din sistemul guvernarii noastre constitutionale.

Cu atit mai mult cu cit nu s-a sfiit sa se comporte cu acelasi dispret pentru reguli si oameni pina in ultimul moment al mandatului de prim ministru si din primele clipe ale celui de sef peste mosia numita Parlament, transferindu-si cancelarie, mobilier si masina de la "un loc de munca, la altul", dupa bunul plac si fara sa-i pese de altceva decit de "pohta ce-a pohtit".

Chiar daca nu te cheama Basescu si nu ai avut un conflict deschis cu cetateanul Nastase, pe principii ale convietuirii temporare in aceeasi vila, tot iti vine, asa, cu naduf si te intrebi cum fac unii sa cada mereu din plapuma-n puf, iar altii doar din lac in put! Omeneste, aproape ca-i intelegi pe liderii PNL-PD!

Sa vedem, insa, cum stam din punct de vedere politic. Orice politician serios, cind pleaca la batalie, trebuie sa-si puna intrebarea: care sint conditiile si sansele de succes?

Ca si in cazul argumentelor invocate pentru necesitatea schimbarii, liderii PNL-PD au preferat, in locul unei analize serioase, improvizatia de care s-au entuziasmat imediat. Totul s-ar reduce la schimbarea unui regulament al Camerei, iar pentru asta n-ar fi chiar imposibil sa se gaseasca o majoritate.

Cam la atit se reduce planul! La urma urmei, nici Napoleon nu facea planuri de batalie prea elaborate! Geniul conteaza si-or fi zis si liderii politici ai aliantei. Doar ca adierile inspiratiei sublime par sa-i ocoleasca in ultima vreme.

Dupa gafele privind fuziunea, dupa cele privind rolul PUR in ecuatia guvernarii, dupa bilbiielile care nu se mai termina privind numiri importante la nivelul secretarilor de stat si ai altor inalti demnitari la Cotroceni, nici in cazul schimbarii lui Nastase ideea geniala nu s-a aratat. Schimbarea regulamentului Camerelor este mai dificila decit schimbarea Constitutiei Romaniei.

Presupunind ca se va obtine o majoritate, PSD-ul va utiliza toate caile de atac, de la curtea Constitutionala la organismele internationale, pentru a demonstra ca schimbarea nu se poate face decit printr-un proces de invalidare, iar pentru aceasta este nevoie de motive care sa stea in picioare legal si constitutional, nu doar de abureala cu coerenta guvernarii, cum cred liderii PNL-PD.

Procesul de schimbare, o data initiat, s-ar putea sa tina exact cit mandatul parlamentar, iar actiunea sa se transforme intr-un fel de hartuiala personala care sa-i aduca mai multe beneficii lui Adrian Nastase, decit celor care au initiat povestea. Timpul nu va lucra in nici un fel in favoarea celor care vor azi sa-l schimbe pe actualul presedinte al Camerei.

Intr-o ecuatie mai complicata se poate imagina ca tinerea in sah a lui Nastase ar putea servi altor scopuri politice, favorabile aliantei. Ar putea fi o buna baza de negociere cu adversarii lui Nastase din PSD. Ar putea fi o baza de negociere favorabila chiar cu Nastase. Ar putea fi o modalitate eficienta de a obtine alegerile anticipate, daca cineva din tabara PNL-PD chiar si le mai doreste.

In sfirsit, ar putea fi inceputul unei ofensive generalizate anti-PSD, sustinuta pe fondul luptei anticoruptie. Daca vrea sa aiba o sansa la urmatoarele alegeri, coalitia DA trebuie sa stie ca performantele guvernarii nu o vor ajuta prea mult, oricit de mari vor fi ele. Conditia sine qua non este ca PSD sa piarda, in mod natural, o buna parte din baza sa electorala.

Obligarea PSD-ului la o reforma de fond, un soi de operatie reusita din care pacientul sa iasa mai mult mort, ar fi o manevra cit se poate de abila. Problema cu toate aceste ipoteze este aceea ca ele presupun un nivel de articulare politica, atit conceptuala, cit si la nivelul actiunii, de care nici un partid nu a facut proba pina acum, la noi.