Topul realizat de Consiliul Cladirilor inalte si al Habitatului Urban din Chicago contine cladiri analizate din punct de vedere al detaliilor arhitecturale, dar fara a lua in considerare antenele si suporturile care le sustin. Nu include nici structuri precum podurile sau turnurile de comunicatii, de aceea CN Tower din Toronto nu apare in top, desi e cea mai inalta cladire.

Potrivit revistei Forbes, Taipei 101 are o inaltime de 508 m, ocupand prima pozitie in topul cladirilor recent construite, fiind totodata cea mai inalta cladire din Asia si cea mai inalta cladire destinata birourilor, in interiorul careia lucreaza peste 10.000 de persoane. Costurile sunt de 1,7 miliarde dolari. Pozitia de lider a Taipei 101 ar putea fi amenintata de Freedom Tower din New York.

Proiectat sa inlocuiasca turnurile gemene de la World Trade Center, acesta va avea o inaltime de 541 de metri. in urma lui Freedom Tower se afla cladirea Burj Dubai, care in momentul finalizarii (in anul 2008) se presupune ca va avea peste 610 m. Constructorii nu au declarat cat de inalta va fi, acestia nedorind sa faciliteze depasirea recordului de altcineva.

La randul sau, compania Emporis, specializata in cercetare imobiliara, a realizat o serie de clasamente, in functie de diferite categorii - continente, destinatie, vechime sau proiecte de cladiri. Astfel, cea mai inalta cladire din Europa e Palatul Triumfului. Cladirea, cu o inaltime de 263 m, e situata la Moscova.

Potrivit Emporis, imobilul se afla doar pe pozitia 61 in topul celor mai inalte cladiri din lume. Cladirea din capitala rusa va fi finalizata in anul 2005. Cea mai inalta cladire deja finalizata in Europa este sediul Commerzbank din Frankfurt. in anul 2003, inaltimea sa (258 m) a fost insa depasita de Palatul Triumfului aflat in constructie la Moscova.

in America de Nord, cea mai inalta cladire este Turnul Sears din Chicago, Illinois. Cladirea are o inaltime de 441 de metri si a fost finalizata in 1974. Costurile de constructie sunt evaluate la "mult peste" 150 de milioane $". Pe continentul african, cladirea cu cea mai mare inaltime e centrul de birouri Carlton Centre Office Tower.

Situata in Johannesburg, in Africa de Sud, cladirea are o inaltime de 222 de metri si a fost finalizata in anul 1973. in Australia, cea mai inalta cladire e 120 Collins Street. Imobilul, finalizat in 1991, are o inaltime de 263 de metri. Nici costurile de constructie ale acestui turn nu sunt cunoscute. Cladirea ocupa pozitia a 62-a in lume, potrivit lui Emporis.

Cea mai inalta cladire din America de Sud e Parque Central Torre Este. Imobilul, cu o inaltime de 221 de metri, a fost construit in 1979 si este situat in Caracas, Venezuela. Cea mai inalta si veche cladire din lume, Empire State Building din New York, a fost construita in 1931, avand o inaltime de 381 de metri. Cladirea a necesitat fonduri de 41 de milioane de dolari pentru a fi construita.

Cea mai inalta cladire pe macheta e Millenium Tower, Dubai - Emiratele Arabe Unite. Cladirea va avea o inaltime raportata de 804,6 m si se estimeaza ca va fi finalizata in 2008. De-a lungul ultimilor 100 de ani, clasamentul celor mai inalte cladiri din lume a suferit in permanenta modificari, constructorii intrecandu-se pentru a cuceri vazduhul.

Prima cladire inalta e considerata Home Insurance Building, construita la Chicago in anul 1885. Cladirea avea zece etaje, insa a fost imediat urmata de cladiri similare.