Socotită cindva mare speranţă, Oana Petrovschi s-a retras, in mai 2003, invocind probleme medicale la coloană, cauzate de dorinţa antrenorilor Belu şi Bitang de a continua antrenamentele chiar dacă avizele medicale ii interziceau acest lucru.

Cu toate acestea, se pare că, şi in afara sălii, Petrovschi făcea destul de multă mişcare pentru o persoană bolnavă. Acuzele la adresa foştilor săi antrenori au curs pe bandă rulantă din mai 2003.

Astăzi va avea loc cea de-a cincea infăţişare in procesul prin care Oana Petrovschi le cere antrenorilor Octavian Belu şi Mariana Bitang, precum şi federaţiei de gimnastică, suma de 1,5 miliarde de lei drept daune materiale, reprezentind taxa de 30 la sută din ciştigurile sportivei pretinse de antrenori, dar şi o parte dintre cheltuielile pe

care sportiva le are de efectuat pentru recuperarea medicală.

La ultima infăţişare, din 25 noiembrie, instanţa a hotărit ca Institutul de Medicină Legală să realizeze o nouă expertiză medicală a gimnastei pină pe 27 ianuarie 2005. Tot astăzi, antrenorii Belu şi Bitang sint aşteptaţi, pentru prima oară, in faţa instanţei.

Insă, in nenumărate rinduri, Mariana Bitang a prezentat presei acte medicale prin care demonstrează faptul că Petrovschi a lucrat cu avize medicale perfect valabile. Mai mult, actele arată şi faptul că fosta gimnastă are unele probleme comportamentale care o fac să-şi schimbe decizia de la o zi la alta.

La Colegiul Naţional Sportiv “Cetate” din Deva, unde Petrovschi este elevă in clasa a XII-a, urmind să-şi susţină bacalaureatul in acest an, o parte dintre colegii ei, dar şi cadrele didactice povestesc cu lux de amănunte anumite lucruri despre Petrovschi.

Acuzele Oanei

“Belu a fost singurul care mi-a cerut direct, după fiecare concurs de Grand Prix la care ciştigam bani, să ii dau 30 la sută din sumă.

Sint şi alte gimnaste, din lotul actual şi din anii anteriori, care ştiu de această taxă, dar se tem să vorbească! Dacă nu plăteşti, nu mergi la concursuri! N-aveam voie să le spunem părinţilor de problemele noastre! Eu m-am plins de dureri la coloană, dar mi se spunea că doar cind vom merge la analize, la Bucureşti,

se va studia problema mea”, spune Oana Petrovschi.

Povestea despre relaţia ei intimă

Colegi care au preferat să-şi păstreze anonimatul spun despre Oana că in liceu se comportă ca o vedetă, tratindu-i pe cei de lingă ea cu superioritate. “Cind stătea in cămin venea in cameră şi ne arăta poze cu ea ca gimnastă explicindu-ne că este cea mai bună.

Mai mult, in acea perioadă ea avea un prieten din Germania care stătea in cămin. După miezul nopţii, Oana reuşea să le păcălească pe pedagoge şi să meargă in camera băiatului unde răminea pină dimineaţă.

A doua zi venea şi ne povestea cu lux de amănunte momentele intime pe care le-a trăit impreună cu el”, spune o elevă care a dorit să işi păstreze anonimatul.

De asemenea, mai mulţi elevi de la “Cetate” afirmă că au văzut-o pe Oana Petrovschi jucindu-se iarna, chiar dacă, aşa cum susţine fosta gimnastă, ar fi trebuit să fie scutită de efort. “Nu părea deloc afectată de vreo problemă”, declară un coleg.

Relaţia Oanei a ajuns şi la urechile directorului liceului, Marinică Pirvănescu. “Am luat decizia să o mutăm din acel cămin, dar fetei nu i-a plăcut şi a mers să locuiască in gazdă. Pe timpul cit a fost gimnastă la lot, noi i-am dat o garsonieră şi o bursă lunară.

Sint mihnit de faptul că ea a ajuns să-şi dea in judecată antrenorii. Pe Belu şi Bitang ii cunosc de ani de zile. Sint profesionişti adevăraţi şi nu ar fi acceptat să lucreze cu ea dacă avea probleme de sănătate”, a declarat Pirvănescu.

Directorul de la “Cetate” nu crede că vreuna dintre gimnastele care au trecut prin mina celor doi antrenori ar avea de ce să se plingă: “Din această sală au plecat zeci de campioane olimpice şi mondiale pregătite de cei doi antrenori. Nu ştiu dacă mai este ceva de spus”, a spus Pirvănescu.

A dat şcoala pe ziaristică

Cu toate că examenul de bacalaureat bate la uşă, Oana a preferat să se angajeze colaborator permanent la o publicaţie locală. “Imi aduc aminte că după o acţiune desfăşurată la Casa de Cultură, printre ziariştii care au venit la mine să-mi solicite declaraţii de presă era şi Oana.

După ce mi-a adresat intrebarea răspunsul meu a fost următorul: «Din cite ştiu eu trebuia să fii la şcoală acum şi nu la ziar». Mi-a spus că pentru şcoală are scutire”, afirmă Marinică Pirvănescu.

Nu a ezitat să filmeze chiar şi in ţinută arabă

Scandalul Petrovschi a izbucnit cind Oana nu implinise incă virsta de 18 ani. “Imi aduc aminte că ea a fost luată din cămin de nişte ziarişti. Au suit-o in maşină, iar a doua zi am văzut la televiziune şi in ziare declaraţiile ei.

Fiind minoră, ea nu avea voie să plece din cămin fără ştirea noastră”, spune Carmen Gribincea. Mai mult, colegele au văzut-o de curind pe Oana imbrăcată intr-o ţinută arăbească incercind să realizeze citeva dansuri in faţa unei camere de luat vederi.

“Are tendinţe de labilitate comportamentală”

Diriginta Oanei Petrovschi, Carmen Gribincea, a incercat pe cit posibil să prezinte pe scurt o caracterizare a elevei sale. “Tot ceea ce se intimplă astăzi cu Oana mi se pare că este rodul unei manipulări din partea cuiva.

Cred că ea are tendinţe de labilitate comportamentală”, spune diriginta ei, care a sfătuit-o să nu-şi acţioneze foştii antrenori in judecată. Despre această fluctuaţie comportamentală a Oanei vorbeşte şi directorul adjunct, Ion Bădoi.

“Ea a fost una dintre gimnastele bune ale clubului pe care am incercat să o sprijinim. Ştiam că este o sportivă nonconformistă. Nu făcea ceea ce-i cereau antrenorii. Cind avea chef să lucreze, lucra, cind se incăpăţina, făcea ce voia ea”, spune Bădoi.

“Acuzaţii nefondate”

Ieri la prinz, Oana Petrovschi a răspuns cu greu la telefon, după apeluri repetate. Era in timpul orelor de liceu şi a ieşit special din clasă pentru a-şi spune punctul de vedere.

Sigură pe ea, Oana a demontat acuzaţiile care i se aduc, dar a avut un şoc cind a auzit despre fotografiile aflate in posesia ziarului.

Oana, ce faci?

Oana Petrovschi: Sint la Deva, eram la liceu. Ce arde aşa?

Ni s-au trimis nişte poze cu tine şi era normal să te sunăm, să le verificăm autenticitatea...

(mirată) Ce poze?

Cu tine mai dezbrăcată, in ipostaze sexy. Cine te-a pozat?

Vai de mine, doar nu vreţi să publicaţi aşa ceva? Mă nenorociţi! Am pozat unei prietene, aşa, să ne distrăm, nu erau poze care să fie făcute publice...

Dar au ajuns la noi...

Nu imi explic cum, eu le credeam puse bine. Dacă apar, or să inceapă să mă sune şi revistele să pozez, o să creadă lumea că vreau să pozez goală, şi nu e deloc aşa.

De la Deva ţi se aduc tot felul de acuzaţii. Că fugeai noaptea din cămin şi că dormeai la prietenul tău din Germania...

Adevărul e altul. Aşa e, am avut un prieten in Germania, dar stătea şi el in cămin, in camera lui. Mergeam seara pe la el, dar noaptea reveneam la mine acasă, nu rămineam la el pină a doua zi.

Dar caseta filmată in haine arabe?

Ce e rău? Şi nu erau haine arabe! Făceam nişte mişcări de dans şi de gimnastică, pentru că am vrut să trimit caseta la “Cirque de Soleil”, să intru şi eu in trupă.

Iar cadrele didactice spun că ai părăsit căminul fără permis, cind nu implinisei 18 ani...

Prostii! Am avut bilet de voie, să işi aducă aminte, pentru că ei mi l-au semnat.

La proces vii?

Nu, am fost cind a trebuit. Sper să se termine odată şi să mi se facă dreptate, pentru că justiţia va dovedi asta. \

un articol de Razvan Ionascu si Andrei Nourescu