Desi presedintele rus, Vladimir Putin, si-a afirmat deja sustinerea pentru Serafim Urechean, liderul Blocului "Moldova Democrata", in alegerile din Moldova, membrii acestei formatiuni fac tot posibilul pentru a se convinge ca situatia ramane neschimbata.

Astfel, cu doua saptamani in urma, vicepresedintele BMD, Dumitru Diacov, s-a deplasat la Moscova, unde a avut o serie de intalniri cu responsabili din administratia rusa.

Cele mai importante intrevederi le-a avut cu Boris Grazlov, presedintele Dumei de Stat si presedinte al partidului de guvernamant "Edinaia Rossia", si cu Vladislav Surkov, adjunct al sefului administratiei prezidentiale de la Moscova, cu care a discutat o serie de probleme legate de campania electorala.

Potrivit agentiei Flux, oficialii rusi au confirmat decizia univoca a presedintelui Putin si a intregii administratii ruse de a sprijini fara rezerve si pe multiple planuri (logistic, mediatic, diplomatic si material) pe Serafim Urechean si BMD in confruntarile electorale din Moldova.

Strategie impotriva comunistilor

Mai mult, fiind intrebat ce ar mai putea face Rusia pentru victoria BMD in alegeri, Dumitru Diacov a solicitat amplificarea sanctiunilor economice si politice din partea Federatiei Ruse fata de Moldova, fapt ce ar duce la o destabilizare a situatiei economice si politice din republica si, prin urmare, la scaderea iminenta a credibilitatii partidului comunist, aflat la guvernare.

Vicepresedintele BMD a asigurat oficialii de la Kremlin ca formatiunea pe care o reprezinta, in pofida mesajului electoral proocidental afisat in actuala campanie electorala, ramane fidela intelegerilor anterioare pe care le-a avut Serafim Urechean cu factorii de decizie de la Moscova, inclusiv cu presedintele rus, Vladimir Putin.

Interlocutorii rusi s-au aratat intelegatori si satisfacuti de rezultatele discutiilor cu Dumitru Diacov. Vicepresedintele BMD a obtinut un important sprijin financiar din partea Rusiei si, implicit, a partidului aflat la guvernare.

Potrivit sursei citate, la una din bancile private din Chisinau ar fi fost deschis un cont pe numele unei firme fictive, pe care ar fi fost deja transferati o parte din banii necesari campaniei electorale a BMD. De altfel, se stie ca, in actuala campanie electorala, BMD utilizeaza sume enorme de bani atat la nivel central, cat si in filialele teritoriale.

Dumitru Diacov a fost, timp de mai multti ani, ziarist, reprezentant al agentiei de presa ruse ITAR-TASS la Bucuresti, iar la inceputul anului 1993 s-a stabilit in Moldova, unde a devenit, suspect de repede, afirma surse de la Chisinau, om politic influent. De asemenea, exista voci care sustin ca ascensiunea sa politica in Basarabia nu s-ar fi produs fara o oarecare sustinere de la Lubianka.

Voronin se teme de «revolutia orange»

Cu toate acestea, conform unui sondaj dat publicitatii marti, cele mai mari sanse de sprijin electoral in viitoarele alegeri le are Partidul Comunistilor (PCRM), urmat cu o dubla diferenta de Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) si, pe locul trei, de Blocul "Moldova Democrata" (BMD).

Sanse destul de limitate privind trecerea pragului electoral le are Partidul Social Democrat (PSDM), se arata in sondajul "Moldova 2004. Bilantul anului", lansat de Serviciul Independent de Sociologie si Informatii "Opinia".

Totusi, presedintele Vladimir Voronin se teme mai mult decat oricine de o revolta populara in Moldova, dupa modelul ucrainean. "Voronin este un carmuitor la fel ca Lukasenko si Putin. Desi, spre deosebire de Kucima, el beneficiaza de o incredere considerabila a populatiei, nu recunoaste democratia occidentala.

Isi persecuta inamicii cu ajutorul serviciilor speciale, care se afla deasupra legii, cenzureaza mass-media si suprima opozitia prin mijloace obscure", noteaza publicatia elvetiana "Neue Zuercher Zeitung".

"Atat conducerea Moldovei, cat si administratia din Transnistria rebela se tem de revoltele democratice care pot avea loc dupa scenariul ucrainean", afirma publicatia, adaugand ca "nu este de mirare ca Partidul Popular Crestin Democrat, de opozitie, condus de Iurie Rosca, a decis sa preia culoarea revolutionara - orange".

Rusia pierde influenta in spatiul ex-sovietic

Totusi, presedintele Comitetului executiv al CSI, Vladimir Rusailo, a declarat marti, la Dusanbe, ca repetarea scenariului georgian sau ucrainean este posibila in orice tara a CSI, informeaza RIA "Novosti".

Pe de alta parte, directorul programelor pentru Rusia si CSI din cadrul Consiliului german pentru politica externa de la Berlin, Alexandr Rahr, considera ca "revolutia orange" din Ucraina ar putea conduce la pierderea de catre Rusia a influentei sale in spatiul postsovietic.

"In Ucraina au luptat nu tehnologiile politice ruse cu cele occidentale, ci doua sisteme diferite ale valorilor: modelul liberal al Occidentului si democratia dirijata a Rusiei", sustine Alexandr Rahr intr-un comentariu publicat de publicatia moscovita "Nezavisimaia Gazeta". Potrivit lui, edificarea statalitatii in baza autoritarismului va fi respinsa in curand de tarile CSI.

"Dupa Georgia si Ucraina, Moldova, Armenia si Azerbaidjan, dar si Belarusul post-Lukasenko, ar putea prefera modelul liberal, occidental, de edificare a statalitatii, respingand modelul noii Eurasii, creat in prezent de Rusia", noteaza politologul german.

Uniunea Europeana, centru de atractie

Rahr sustine ca popoarele acestor tari nu doresc sa se opreasca la jumatate din calea de la totalitarism spre democratie, Uniunea Europeana constituind pentru acestea un puternic centru de atractie si un scop final al transformarilor.

El afirma ca, in viitorul apropiat, Rusia ar putea sa-si piarda monopolul asupra mentinerii pacii in cadrul conflictelor teritorial-etnice din spatiul postsovietic.

Politologul german sustine ca in prezent Rusia se afla in fata unei dileme: de a adopta principiile democratice conforme modelului european (atunci ea se va integra treptat in familia europeana) sau de a-si edifica propria-i civilizatie, bazata pe o conducere puternica, straina Europei, devenind astfel pentru UE o tara asemenea Chinei.