Fiul cunoscutului om de afaceri a ramas fara pustile de vinatoare dupa ce politistii s-au autosesizat ca urmare a articolelor din presa

Politistii bucuresteni au confiscat ieri pustile de vinatoare ale lui Ion Ion Tiriac, dupa ce presa a semnalat faptul ca, potrivit legii, acesta nu mai avea dreptul sa foloseasca arme de foc.

Conform comisarului Constantin Grumezescu, seful Serviciului Arme si Munitii din cadrul Politiei Capitalei, politistii l-au vizitat pe Tiriac junior si i-au pus in vedere ca are zece zile la dispozitie sa predea toate armele inregistrate pe numele sau. “Ion Ion Tiriac a fost foarte cooperant si ne-a dat imediat armele.

Cartuse nu mai avea pe motiv ca le-a tras pe toate la ultima vinatoare”, ne-a spus Grumezescu.

Imediat dupa izbucnirea scandalului legat de vinatoarea din localitatea bihoreana Balc, in timpul careia au fost impuscati 185 de mistreti, intre reprezentantii Ministerului de Interne si cei ai Parchetului General s-a declansat un conflict deschis.

Procurorul Simona Frolu, purtatorul de cuvint al Parchetului General, ne-a declarat ca politia ar fi trebuit sa se ocupe de retragerea permisului de portarma al lui Tiriac jr.

“E de competenta Ministerului de Interne, pentru ca Ion Ion Tiriac a fost cercetat de procurori pentru trafic de droguri, iar ancheta nu a avut nici o legatura cu vreo infractiune la regimul armelor si munitiilor. In plus, la momentul respectiv (n.r.

- declansarea anchetei in dosarul Cocaina), noi am comunicat Ministerului de Interne ca acesta este dat in consemn la frontiera, moment in care cadrele politiei ar fi trebuit sa ia toate masurile legale (n.r. - inclusiv retragerea permisului de portarma).”

Referitor la acuzele procurorilor, seful Serviciului Arme si Munitii din cadrul Politiei Capitalei, comisarul Constantin Grumezescu, a raspuns ca nu este nimeni vinovat. “Noi nu am stiut ca are arma de foc, ne-am autosesizat din presa. In acelasi timp, nici procurorii nu au avut de unde sa stie, deci nimeni nu este vinovat”, a explicat acesta.

Seful Serviciului Arme si Munitii a subliniat faptul ca si Tiriac jr. este nevinovat: “Ion Ion Tiriac este absolut nevinovat. El a vinat cu permisul in buzunar, deci legal. Abia de acum ii este interzis sa puna mina pe arma pina cind isi rezolva problemele cu legea”.

Macelul de la Balc

Scandalul legat de statutul de vinator al lui Ion Ion Tiriac a izbucnit la inceputul saptaminii trecute, dupa ce tatal sau, fostul tenisman Ion Tiriac, a inaugurat cu fast domeniul de vinatoare de linga localitatea Balc, judetul Bihor.

Potrivit Mediafax, printre cei 32 de invitati ai lui Ion Tiriac, veniti din Europa occidentala, SUA, Australia, dar si din Romania, au putut fi vazute personalitati din mediile de afaceri, precum Klaus Mangold (presedintele Comisiei pentru Est a Economiei Germane), Wolfgang Porsche (proprietar al cunoscutului producator de automobile), Julius Meinl (detinatorul imperiului alimentar cu acelasi

nume), Burchard Bergmann (presedintele companiei germane Ruhrgas), printul Max Emanuel von Thurn und Taxis, Siegfried Wolf (presedintele companiei Magna Europa), bancherii Jose Merino Jimenez, Gonzalo Merino Nieto si Jose Luis Zanetti Duenas, din Spania.

La vinatoare au participat atunci si doi membri marcanti ai PSD, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si fostul ministru al agriculturii, Ilie Sirbu.

In doua zile, la Balc, au fost impuscati 185 de mistreti, din care 40 vieri.

Ion Tiriac, un veteran al masacrelor

Surse din rindul vinatorilor care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin ca Ion Tiriac nu este la prima vinatoare la care au fost ucisi peste 100 de porci mistreti. La scurt timp dupa revolutie, in ianuarie 1990, Ion Tiriac s-a intors din Germania si a participat la o partida de vinatoare in padurea Ciornuleasa, judetul Calarasi, care apartine Ocolului Silvic Mitreni.

“Am fost gonac la acea partida de vinatoare si am vazut cu ochii mei cum au fost ucisi 128 de mistreti”, ne-a spus sursa noastra si a adaugat ca, pe linga padurea de la Balc, si Ciornuleasa era unul dintre domeniile de vinatoare preferate ale lui Nicolae Ceausescu.

Tiriac jr. trebuia lasat de mult fara permis

Permisul de portarma al tinarului Tiriac ar fi trebuit retinut de anchetatori inca de acum un an, adica imediat dupa ce a fost acuzat de trafic si consum de cocaina.

Insa atit politistii, cit si procurorii au ignorat Legea 17/1996, in care, la articolul 27, se precizeaza ca, in momentul in care titularul permisului de arma face obiectul unei anchete penale, permisul, armele si munitiile detinute sint ridicate de organele judiciare.

Ancheta pe domeniul lui Tiriac senior

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a inceput ieri o verificare a domeniului gestionat de omul de afaceri Ion Tiriac, situat in comuna Balc, judetul Bihor. La sfirsitul saptaminii trecute, numeroase VIP-uri invitate de Tiriac la vinatoare au ucis acolo aproape 200 de mistreti.

Responsabilitatea controlului a revenit Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic (ITRSC) din judetul Bistrita, in subordinea caruia intra si fondul silvic si cinegetic din Bihor. Doi inspectori din cadrul ITRSC Bistrita si unul de la Garda de Mediu au ajuns ieri pe domeniul de vinatoare al lui Tiriac.

“Colegii mei au plecat dimineata spre Bihor, urmind sa verifice modul de organizare a vinatorii, precum si documentatia privind atribuirea fondului de vinatoare de catre fosta conducere a ministerului. Deocamdata nu pot sa va spun nimic, sa vedem in zilele urmatoare ce vor gasi colegii mei acolo”, ne-a declarat Istrate Stetco, seful inspectoratului din Bistrita.

Potrivit acestuia, macelul de la Balc, produs simbata si duminica de invitatii de lux ai magnatului Tiriac, nu intra sub incidenta legii, atita timp cit s-a produs in tarc. El spune ca fondul de vinatoare imprejmuit de la Balc este similar cu complexele de porci, unde proprietarul poate decide sacrificarea animalelor fara sa ceara autorizatie.

Vinat captiv

Alti specialisti in domeniul vinatorii nu sint insa de aceeasi parere. “Vinatul, ca si padurile, reprezinta bogatii naturale ale statului roman si nu pot fi exploatate oricum si de oricine”, ne-a declarat ieri Mihai Felician, director executiv al Directiei Teritoriale de Regim Silvic si Vinatoare (DTRSV) Satu Mare, de care apartine si Directia Silvica din Oradea.

Felician considera ca raspunderea pentru macelul de la Balc revine fostei conduceri a Ministerului Agriculturii, care a aprobat tinerea animalelor in tarc. “Din cite stiu eu, ministerul a eliberat o autorizatie pentru tinerea in captivitate a vinatului”, precizeaza directorul DTRSV din Satu Mare.

12 milioane lei pe an pentru 11.500 de hectare

Surse din cadrul Directiei Silvice Bihor sustin ca toate documentele legate de preluarea de catre Tiriac a domeniului de vinatoare de la Balc au venit “gata semnate” de la Bucuresti, iar Directia Silvica Oradea a indeplinit doar o formalitate.

“Pretul de arenda pentru un teren se stabileste in functie de bonitatea acestuia, adica pozitionarea lui, daca e la ses, deal ori munte, si de cantitatea de vinat pe hectar. In functie de aceste criterii se intocmesc si contractele de gestionare, care sint unice pe tara”, spune ing. Sidoniu Salajean, consilier in cadrul DTRSV Satu Mare.

Vinatorii bihoreni sustin ca, inainte de concesionare, vinatul de la Balc avea o densitate foarte mare. Cu toate acestea, pe 19 februarie 2002, cele 11.500 de hectare de padure, cu vinat cu tot, au fost concesionate unuia dintre cei mai bogati romani, la pretul derizoriu de 11,9 milioane de lei pe an.

“La ultima evaluare pe anul in curs a fost majorat tariful de atribuire la 15 milioane de lei pe an”, a adaugat consilierul Salajean. Adica putin peste un milion de lei pe luna. (Mariana Gavrila)