Romanii care si-au cumparat masini in leasing si au platit acciza la valoarea totala a autoturismului isi vor putea primi in curand banii platiti in plus. Acest lucru depinde de cat de repede va adopta Guvernul hotararea de aprobare a normelor de aplicare a Codului fiscal.

Incepand din 18 noiembrie 2004, cumparatorii au fost dati peste cap deoarece accizele la leasing nu se mai calculeaza la valoarea reziduala (care nu poate fi mai mica de 20% din pretul autoturismului), ci la valoarea de intrare (totala), asa cum prevede HG 1840/2004. Acestia s-au trezit ca, brusc, au de platit rate mai mari decat cele stabilite initial in contract.

Mai mult, unii cumparatori si-au terminat de achitat ratele si au fost obligati sa plateasca diferenta de acciza, insa acum isi cer banii inapoi pe motiv ca au fost obligati sa plateasca ilegal aceasta taxa la valoarea de intrare a autoturismului, mult mai mare decat cea stabilita la semnarea contractului.

In functie de valoarea masinii, acestia au fost nevoiti sa scoata din buzunar sume importante de bani pentru a plati diferenta creata in urma deciziei fostului Guvern.