Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost arestat preventiv, miercuri seara, pentru cinci zile, de Tribunalul Gorj, fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, complicitate la aceasta infractiune, fals material in inscrisuri oficiale si fals intelectual.

Nicolae Mischie este urmarit penal alaturi de doi functionari ai Consiliului Judetean Gorj, Daniel Pavel, Gabriel Ungureanu, si de primarul comunei gorjene Berlesti, Maria Dumitrascu.

La iesirea din sala de judecata, Mischie a fost imbratisat de unul dintre finii sai si de sotia lui, Sanda Mischie, carora le-a spus: "Mai, legea-i lege si legea o sa se aplice si pentru mine".

Mischie a declarat ca este nevinovat si a reafirmat ca ceea ce i se intimpla ar fi o inscenare pusa la cale de Adrian Nastase si de Victor Ponta, fara sa precizeze care ar putea fi motivele unei astfel de actiuni. El a mai declarat ca tot ce a facut a fost in interesul comunitatii, si nu in al sau personal.

Sotia lui, Sanda Mischie, a declarat ca este deceptionata si ca spera ca justitia sa faca dreptate si in cazul sotului ei.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj a fost dus apoi in arestul Inspectoratului de Politie al judetului Gorj.

Instanta a mai decis ca ceilalti trei urmariti penal in acest caz - doi functionari ai Consiliului Judetean Gorj, Daniel Pavel, Gabriel Ungureanu, si primarul comunei gorjene Berlesti, Maria Dumitrascu - sa fie cercetati in stare de libertate.

Anchetatorii au stabilit ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicoale Mischie, ar fi stabilit abuziv membrii comisiilor de licitatie pentru selectarea ofertelor, pentru executarea unor lucrari edilitar-gospodaresti pe raza judetului Gorj.

De asemenea, Mischie i-ar fi determinat pe acestia sa incredinteze lucrarile unor firme apartinind lui Florentin Stefanoiu si Clement Mocanu, invinuiti si ei in acest dosar.

Potrivit anchetatorilor, Mischie i-ar fi determinat pe membrii comisiilor de receptie sa intocmeasca si sa semneze procesele- verbale de receptie care mentionau efectuarea nereala a unor lucrari.

Astfel, Ion Dina, Ion Rata, Ion Calinoiu, Rodica Maruta, Nicolae Badescu si Rosu Vasile - membri in comisiile de licitatie - ar fi desemnat firmele lui Stefanoiu si Mocanu drept executant al unor lucrari care, de fapt, nu au fost realizate.

In urma acestor fapte, bugetul Consiliului Judetean Gorj ar fi fost prejudiciat cu sume cuprinse intre doua si trei miliarde de lei.

Anchetatorii au mai stabilit ca Nicolae Mischie ar fi aprobat efectuarea unor plati in suma de aproape doua miliarde si jumatate de lei catre executant si antreprenor, desi lucrarile nu fusesera executate.

Nicolae Mischie mai este cercetat si pentru ca, din 1999, ar fi cerut sa-i fie platite drepturi salariale necuvenite, beneficiind de un spor ilegal de 15 la suta si prejudiciind bugetul CJ Gorj cu aproape doua sute de milioane de lei.

Potrivit sursei citate, Mischie si celelalte trei persoane sint cercetati si in alte cauze penale avind ca obiect executarea unor lucrari de investitii pe raza mai multor comune din judetul Gorj.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Gorj Nicolae Mischie a fost retinut, marti seara, in baza unei ordonante emise de procurorii gorjeni. Tot marti au fost retinuti, in legatura cu aceleasi dosare, primarul din comuna gorjeana Berlesti, Maria Dumitrascu, si doi functionari ai Consiliului Judetean.