Guvernul a eliminat principiul imunitatii fostilor membri ai Guvernului pentru activitatile exercitate in timpul mandatului, printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de joi si care modifica Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.

Masura mentionata a fost decisa prin modificarea articolului 24, alineatul 2 din Legea privind raspunderea ministeriala. Acesta stipuleaza, in noua forma, ca prevederile acestei legi privind procedura speciala pentru declansarea investigatiilor de natura penala nu se aplica fostilor membri ai Guvernului, in nici o situatie.

"Prin aceasta procedura, fostii membri ai Guvernului pot fi cercetati fara nici o procedura sau aviz prealabil. Este un mijloc de crestere a transparentei institutionale", a afirmat ministrul Justitiei, Monica Macovei, care a precizat ca principiul eliminarii imunitatii se va aplica inclusiv la nivelul fostilor secretari de stat.

Macovei a tinut, totodata, sa precizeze ca actul normativ aprobat joi nu trebuie privit ca o masura indreptata impotriva unui anumit guvern, in conditiile in care prevederile ordonantei de urgenta vor fi aplicabile si in cazul actualilor membri ai Executivului, in momentul in care acestia isi vor fi incheiat mandatul.

Surse din Ministerul Justitiei au declarat agentiei MEDIAFAX ca urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savirsite in exercitiul functiei lor se va realiza, dupa caz, de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de Parchetul National Anticoruptie, iar judecarea acestora va intra in sarcina Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Comisia speciala de urmarire penala va fi constituita din cinci membri, numiti pentru un mandat de trei ani care nu poate fi reinnoit, componenta fiind aprobata prin decret prezidential, la propunerea ministrului Justitiei si a ministrului Administratiei si Internelor.

Membrii Guvernului vor prezenta situatia privind gestionarea activitatii ministeriale de care au raspuns, precum si problemele aflate in curs de derulare, pe baza unui protocol de predare-primire, in termen de 15 zile de la data incetarii mandatului Guvernului sau al unuia dintre membri.

Ministrul Justitiei a precizat ca modificarile operate asupra Legii 115/1999 au fost solicitate de reprezentantii Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International, cu termen de aprobare in luna ianuarie 2005, ca o modalitate de combatere a coruptiei si de transparenta institutionala.

Intrebata care este situatia cercetarii fostilor sefi de stat pentru faptele savirsite in timpul mandatului, Monica Macovei a afirmat ca va examina si procedurile referitoare la aceasta categorie.