“Existenta national-statala si fundamentul ei spiritual religios continua sa fie amenintate din directia grupurilor de interese care urmaresc impiedicarea afirmarii internationale a identitatii nationale, precum si blocarea perspectivei unei eventuale unitati de constiinta si actiune a populatiilor romanofobe de pretutindeni”

(Radu Timofte - directorul SRI, februarie 2003)

Daca nu ar exista precizarea din final, multi ar fi poate tentati sa creada ca citesc un extras din “Romania Mare”.

Ei bine, el apartine unui personaj care tot trage alarma publica din cind in cind, ca un Vasile Roaita post-modern. Ideile sale par insa copiate la litera din oficiosul PRM: Romania este tinta unei conspiratii internationale, care si-a propus sa ne anihileze ca natiune, noi care avem fundamente religioase, nu-i asa, ca orice regim laic care se repecta!

Declaratiile recente ale lui Timofte referitoare la ipoteza producerii unui complot la adresa presedintelui Basescu au venit ca un dus rece.

Ce-i lipsea luptei anticoruptie prezenta la ore de virf pe micile ecrane? Un complot care tinteste spre palatul Cotroceni. Acum il are, iar varianta prezentata de Timofte este chiar plauzibila: la cite cuiburi de viespi a deranjat Basescu de cind e presedinte, n-ar fi de mirare ca unii sa fi inceput deja sa coaca planuri de razbunare.

Problema este aici nu credibilitatea informatiei, ci a sursei de la care provine. Daca exista multe motive sa credem varianta complotului, cind vine vorba despre cine striga “lupul”, incepem sa avem indoieli.

Radu Timofte este acel personaj care, dupa lungi perioade de tacere, aprinde cite o petarda de care de cele mai multe ori se alege apoi praful. Mandatul sau de director al celui mai important serviciu de informatii roman abunda in asemenea momente:

- In 2001, la o luna de la tragedia de la 11 septembrie din SUA, directorul SRI Timofte a anuntat pe un ton grav ca “Romania investigheaza citeva persoane suspectate de implicare in pregatirea atentatelor de la 11 septembrie”. Ati mai auzit ceva de atunci?

- Noiembrie 2001, sedinta CSAT-ului: acelasi Radu Timfote afirma ca “statul roman a pierdut autoritatea in Harghita si Covasna”. Din nou, presa se arunca infierbintata asupra cazului, se fac anchete, se iau declaratii... Rezultatul, praful de pe toba!

- Intr-o zi linistita de septembrie 2003, SRI anunta cu pompa ca a prins un terorist al-Qaida in timp ce incerca sa treaca granita in Ungaria. Dupa 24 de ore, bietul egiptean in cauza este eliberat din lipsa de probe, nefiind gasit vinovat de altceva decit de foame.

Acestea sint doar citeva dintre petardele pe care Radu Timofte le-a aruncat in ultimii ani. Din postura de director al SRI, cel mai important serviciu secret, pe sub nasul caruia s-au furat din Romania miliarde de dolari anual. Si sub obladuirea caruia coruptia a ajuns la cele mai albe gulere.

Pentru un asemenea personaj, care sta la masa cu “parintele FNI”, parca e prea mult sa arate cu degetul spre actiunile lumii interlope. Sint mari sansele sa nimereasca unul dintre comeseni...