TVR 1 si-a inghesuit in grila un film despre sexualitatea de culise a vremurilor comuniste. Pacat de bani (ca-s publici) si de unii actori (ca-s tineri).

De vreo saptamina, pe TVR 1, spre miezul noptii, daca nu aveti altceva mai bun de facut, puteti urmari un fel de pelicula tocata amestecata cu resturi de salam cu soia, secvente aniversare cu pionieri, secretari de partid, „Cintarea Romaniei“, curve comuniste si masini Aro.

E vorba de noul serial regizat de Constantin Dicu, dupa un scenariu de Fanus Neagu, „Amantul Marii Doamne Dracula“, care a ajuns, numai el stie cum, la episodul 5.

In ultimul, un secretar de partid din Braila, excedat de pofta de putere si de sex, se inghesuia intre picioarele Danielei Nane si-i povestea despre o fosta de-a lui, una Angelica sau Silvia, nu mai tin minte, o folclorista pe care o agatase Bokasa la un chef tovarasesc.

In timpul asta, gagiul facea bancuri proaste despre sexualitatea antropofaga a lui Bokasa si urla ca e-n stare sa si ucida pentru postul de prim-secretar la Constanta, iar amanta, Nane adica, ii tinea isonul si-si desfacea intens picioarele.

Scena de erotism socialist se rupe si apare marea Doamna Dracula, care arunca avioane de hirtie pe fereastra in timp ce asculta niste serenade pionieresti ce izvorau de sub balcon. Apoi, un organizator de festivaluri „Cintarea Romaniei“ striga innebunit ca s-a saturat de prosti.

Nu stiu cum sa va spun, dar totul in acest serial e artificial, mucegait, baltind de replici fanusnegiene cu metafore birjaresti, care suna precum zurgalaii de plastic. Se zbiara mult si se injura-n nestire. O atmosfera ostentativ nostalgica, coscovita, mustind de sexualitate libidinoasa de culise, in care la trei vorbe se spune „care mama dracului, tovarase prim?“.

Parca e un ritual cu incantatii defulatorii vis-a-vis de limbajul scortos de partid si de stat. Pacat de bani si de actori.