Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine in continuare ideea declararii averilor de catre fiecare roman. Fata de declaratiile anterioare, el si-a nuantat insa putin mesajul, afirmand ca nu este neaparat necesar ca "un muncitor de la Uzina 23 August sa-si declare averea, dar exista multe cazuri in care multi au averi considerabile, fara a avea surse de venit".

Tariceanu a remarcat ca initiativa declararii averilor de catre toti romanii creeaza un anumit disconfort, insa un astfel de lucru este necesar pentru a limita evaziunea fiscala. "Coruptia este socotita apanajul mediului politic, dar exista practici atat de vechi, care par acum normale. Celebrul bacsis, transformat acum in spaga, pe care-l da bolnavul cand merge la doctor a intrat in normal.

De asemenea, banii pe care profesorii ii obtin din meditatii sunt bani nefiscalizati, iar acest lucru este considerat normal, desi nu este deloc asa", a afirmat seful Guvernului. El a spus ca nu are in nici un caz de gand sa fiscalizeze bacsisul catre medici sau alte astfel de "atentii", dar ca trebuie luate masuri care sa limiteze in final evaziunea fiscala.

Referitor la aceasta problema, ambasadorul SUA, J.D. Crouch II, a spus ca initiativa declararii averilor este un lucru pozitiv si ca este bine ca se dezbate acest lucru in Romania.

Pe de alta parte, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a recunoscut ca nu are o viziune foarte clara asupra acestei chestiuni, adaugand ca este bine totusi ca se discuta despre oportunitatea unei astfel de masuri. "Este o chestiune legitima sa afli provenienta averii unei persoane si sa faci legatura intre veniturile pe care le obtine si stilul sau de viata.

Daca in ceea ce priveste persoanele publice, declaratiile de avere trebuie facute pentru evitarea conflictelor de interese, in ceea ce priveste persoanele fizice, acest lucru este ceva mai complicat", a subliniat Scheele.

Premierul Tariceanu, adresandu-se oamenilor de afaceri:

Platiti-va taxele nu de frica, ci ca o investitie

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, intr-un seminar la care au participat mai multi oameni de afaceri straini, ca relansarea fiscala initiata de actualul guvern va fi insotita si de masuri in planul justitiei, astfel incat sa se elimine masurile de discriminare intre companii. "Nu mai judecati Romania dupa ce a fost in trecut.

Legea va lupta impotriva coruptiei si a jocurilor politice. Platiti-va taxele nu de frica, ci ca o investitie in reforma invatamantului, in programe sociale etc. Merita sa platiti taxele deoarece a trecut momentul in care acestea o data stranse la buget se iroseau pe pomeni guvernamentale", a spus Tariceanu.

El a explicat ca actualul guvern va incerca sa gaseasca un echilibru intre metodele coercitive si cele fiscale, astfel incat sa determine cat mai multi contribuabili sa-si platesca taxele catre stat si sa scoata astfel la suprafata o mare parte din economia subterana.