Pasul de liberalizare a contului de capital, prevazut pentru luna aprilie, ar putea fi aminat. BNR s-a angajat fata de UE sa liberalizeze accesul strainilor la depozitele in lei. FMI pledeaza pentru prudenta.

Dupa primul contact cu echipa de experti a FMI, premierul Calin Popescu Tariceanu a avansat ieri ipoteza ca liberalizarea contului de capital ar putea fi aminata pentru jumatatea acestui an sau pentru anul viitor. „Vom vedea daca vom realiza liberalizarea contului de capital in acest an. Masura ar putea fi aplicata fie la mijlocul anului, fie va fi aminata“, a afirmat Tariceanu.

La jumatatea lunii ianuarie, reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a declarat ca masura liberalizarii contului de capital in prima jumatate a acestui an nu poate fi luata decit in conditiile in care se reduc serios cheltuielile guvernamentale.

Din aminare in aminare

Pasul urmator de liberalizare a contului de capital presupune accesul nerezidentilor la depozite in lei. Masura la care s-a angajat banca centrala fata de Uniunea Europeana a generat deja multe discutii contradictorii.

Temerea principala consta in faptul ca economia romaneasca este insuficient pregatita sa faca fata unor intrari masive de fonduri speculative atrase de nivelul inca foarte ridicat al dobinzilor de pe piata autohtona.

In conditiile in care deficitul de cont curent este si-asa in crestere sustinuta, unii analisti si apoi reprezentantul FMI la Bucuresti au sugerat ca ar fi prudenta aminarea deciziei de liberalizare.

La inceputul anului trecut, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aminat urmatoarea etapa de liberalizare a contului de capital, stabilind prin Regulamentul valutar ca nerezidentii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tirziu la data de 10 aprilie 2005.

BNR nu comenteaza

„Banca Nationala, niciodata in pragul unor tratative la «masa verde», cum sint cele care au loc acum cu FMI, nu-si face publice punctele de vedere“, a declarat ieri pentru „Cotidianul“ Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

In functie de rezultatele negocierilor cu Fondul, la care participa si reprezentantii BNR, va trebui luata totusi o decizie privind calendarul liberalizarii contului de capital. Dintr-un anumit punct de vedere, aminarea liberalizarii ar conveni BNR, pentru a pregati mai bine acest moment.

Pe de alta parte, aminarea pasului de liberalizare pentru anul viitor presupune obligatoriu obtinerea acordului din partea Uniunii Europene.