Pentru ca bancile nu vor sa crediteze firmele nou-infiintate din mediul rural si nici nu accepta garantiile acestora, fondurile SAPARD sunt imposibil de accesat avand in vedere ca pentru orice proiect trebuie co-finantare.

Astfel, reprezentantii Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita garantii de stat si subventii pentru plata dobanzilor la creditele bancare, pentru ca, spun ei, asta ar fi singura solutie pentru a facilita accesul la credite al firmelor din domeniul rural.

"Ministerul Finantelor ar trebui sa elibereze scrisori de garantie in favoarea bancilor care crediteaza firme implicate in proiecte finantate prin Programul SAPARD al Uniunii Europene", spune unul dintre vicepresedintii consiliului, Valentin Cristea.

Una dintre conditiile impuse ar putea fi ca firmele sau asociatiile agricole solicitante sa incheie contracte de arenda de minimum cinci ani pentru suprafete de cateva sute de hectare si sa aiba cateva sute de actionari sau arendatori.

Iar o astfel de inlesnire ii va determina pe micii intreprinzatori sa se asocieze si sa-si reuneasca pamanturile in ferme mai mari, care pot accesa mai usor banii europeni, a mai spus Cristea.