Pentru prima data in ultimii patru ani, profesori de informatica din 18 judete au luat pozitie oficiala impotriva proastei calitati a sistemului alternativ de educatie, asistata pe calculator, si a programelor de informatizare din unitatile scolare.

Prin aceasta atitudine, cadrele didactice si inspectorii scolari doresc sa-l atentioneze pe noul ministru al educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, asupra modului in care a fost licitat programul de informatizare din unitatile de invatamant de catre o firma bine cunoscuta si sa ia masuri urgente pentru asigurarea unei "calitati mai bune si la costuri net mai mici".

In urma unui seminar despre "Resurse IT&C in educatie", desfasurat recent la Focsani, profesorii participanti au trimis un comunicat, sub antetul Inspectoratului Scolar al judetului Vrancea, prin care semnaleaza "situatia de cvasimonopol din invatamantul romanesc, in care seria de proiecte de informatizare, insumand peste 150 milioane de dolari SUA, finantate din banii publici, s-au atribuit

direct, fara licitatie, unei singure firme". Acuza este directa si demonstreaza faptul ca situatia din teritoriu este total diferita de ceea ce este scris pe hartie. "Nemultumirea generala a profesorilor si specialistilor IT este generata de faptul ca aceasta companie a dat produse proaste si ca s-au cheltuit foarte multi bani.

Pentru infiintarea unui laborator de informatica intr-un singur liceu s-au cheltuit in medie 100.000 de dolari. Aceasta cheltuiala nu se justifica, nu vedem efectele", ne-a declarat Emil Onea, inspector scolar pe probleme de informatica.

Dubioasa afacere, nascuta in 2001

Pe 23 mai 2001 se aproba Proiectul privind implementarea sistemului alternativ de educatie asistata pe calculator, prin dotarea cu laboratoare informatizate in unitatile de invatamant preuniversitar. Dupa sumare si contestate negocieri cu o singura sursa, in 25 octombrie 2001, Guvernul a aprobat un memorandum, parafand dubioasa afacere, si ministerul isi alege un unic partener.

Astfel, la cumpararea de componente hardware pentru laboratoarele de informatica, firma a selectat drept alti cesionari. Mai mult, anul trecut, Hotararea de Guvern nr.1685 din 14 octombrie mai aduce cateva milioane bune de dolari in buzunarele firmei. M.Ed.C.

este autorizat sa contracteze o noua finantare "pe o perioada de cinci ani, cu valoarea de achizitie de 96 milioane de dolari SUA, la care se adauga costurile, dobanzile, taxele si impozitele aferente pentru asigurarea resurselor financiare derularii Proiectului «Sistem educational informatizat»".

Taxe suplimentare de la elevi

Pentru intretinerea calculatoarelor si plata abonamentului de Internet, elevii din scolile generale, care aleg la optional cursul de informatica, trebuie sa plateasca o taxa, intre 100.000 si 300.000 de lei, pe semestru. Prin sondaj, majoritatea scolilor din sectoarele 1 si 2 procedeaza in acest fel. La Scoala nr.

49, de exemplu, intelegerea parintelui se face direct cu dirigintele, iar la Scoala nr.12, suma este stabilita prin comitetul de parinti.

"Practic, ne aflam intr-o situatie inchisa. La toate intrebarile noastre, compania raspunde in locul ministerului. A ajuns o companie sa ne conduca ministerul", a tinut sa ne precizeze profesorul Emil Onea. La randul sau, ministrul educatiei, Mircea Miclea, a semnat un ordin prin care solicita organizarea unei actiuni de audit la Directia Informatizare.

In acest sens, Marilena Lascar, purtatorul de cuvant al M.Ed.C., ne-a declarat: "Ministrul asteapta elaborarea cat mai urgenta a unui raport de control si analiza tuturor sarcinilor, ceea ce ar duce la clarificarea acestei situatii".