Evacuarea patrimoniului militar şi a muniţiilor aparţinand trupelor ruse din Transnistria a fost sistată "pană la noi ordine", a declarat pentru ITAR TASS şeful Direcţiei generale a comunicaţiilor militare din cadrul Ministerului rus al Apărării, generalul Gheorghi Sokolov.

Declaratia survine dupa atacul dur al liderului separatist Igor Smirnov la adresa lui Traian Basescu.

Generalul Sokolov a precizat că evacuarea este intreruptă pentru o perioadă de peste şase luni, indicand că motivele nu depind de partea rusă. "Daca va fi dat ordinul respectiv, suntem gata să reluăm evacuarea imediat", a declarat generalul Sokolov, fără a face alte precizări.

El a amintit că, pană la mijlocul anului 2004, din Transnistria a fost evacuat peste 50% din patrimoniul militar şi din muniţiile ruse. Generalul rus a mai indicat că, pentru evacuarea completă a muniţiilor şi a patrimoniului rusesc, sunt necesare 45 de garnituri de tren, formate din cate 20 de vagoane fiecare.

In legătură cu această problemă, şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Konstantin Kosacev, preşedinte al Comitetului pentru probleme internaţionale din cadrul Dumei de Stat /camera inferioară a parlamentului rus/, declara, miercuri, la Strasbourg, că transportarea armamentului şi a muniţiilor spre

Rusia este riscantă, din cauza vechimii lor. Kosacev a mai declarat că Rusia nu-şi va retrage trupele din regiunea transnistreană, deoarece acestea "au in pază depozite cu armament şi muniţii, care sub aspect tehnic nu pot fi transportate".

Legat de acelasi subiect, Igor Smirnov, liderul auto-proclamatei republici transnistrene a atacat dur la Moscova administratia Basescu pentru sprijinul acordat Republicii Moldova de Romania. Aceasta suita de declaratii venind dinspre Moscova are loc in contextul afirmarii de catre Romania, prin presedintele Basescu, a dorintei ca Bucurestiul sa joace un rol activ in perimetrul Marii Negre.

Aceste declaratii nu au fost niciodata comentate de Rusia, mai ales ca ele au fost intarite joi printr-un discurs al ambasadorului american la Bucuresti. Singurul contact diplomatic din ultima vreme intre Rusia si Romania a fost o convorbire telefonica intre cei doi ministri de externe, initiata de partea rusa.

In presa romana nu au aparut decit citeva stiri legate de aceasta convorbire, declaratia oficiala a MAE roman fiind ca s-a convenit asupra intaririi colaborarii dintre cele doua state. Curios a fost insa faptul ca telefonul Ministrului rus de Externe a survenit imediat dupa ce presedintele Traian Basescu si-a afirmat, pentru prima data, dorinta ca Romania sa fie un lider in regiunea Marii Negre.

Cunoscatorii stilului rus de politica stiu ca diplomatia de la Kremlin nu ia niciodata o pozitie oficiala intr-o chestiune delicata inainte de a "sonda" terenul prin declaratii ale unor apropiati ai sai sau ale unor diplomati de rang inferior. Este posibil ca recentele luari de pozitie in problema Transnistriei sa se incadreze intr-o astfel de strategie.

Un alt element care vine in sprijinul acestei ipoteze este faptul ca doi lideri politici din Republica Moldova au fost in vizita la Kremlin imediat dupa intrevederea pe care au avut-o cu Traian Basescu la Chisinau. Cu alte cuvinte, se pare ca Moscova sondeaza terenul si incearca sa ghiceasca strategia Romaniei.