Israelul este acuzat de crime de razboi in Fasia Gaza si Cisiordania. Intr-un raport al Natiunilor Unite se arata ca demolarile locuintelor palestinienilor reprezinta o incalcare grava a Conventiei de la Viena.

Demolarile caselor nu sunt efectul finalului de lupta, ci sunt facute in scopuri punitive, a declarat Raportorul special al ONU pentru Drepturile Omului in teritoriile ocupate, John Dugard.

Oficialul sustine ca demolarile incalca articolul 53 al celei de-a IV-a Conventii de la Viena, care interzice statelor ocupante sa distruga bunurile apartinand civililor cu exceptia cazului in care aceste distrugeri sunt absolut necesare in cadrul operatiunilor militare. John Dugard cere Israelului sa isi alinieze politica la prevederile dreptului umanitar.

El a criticat si retragerea unilaterala din Fasia Gaza, anuntata de premierul Ariel Sharon, sustinand ca guvernul de la Tel Aviv vrea sa domine in continuare regiunea prin controlarea frontierelor, a apelor teritoriale si a spatiului aerian.

Raportul ONU, care va fi discutat la urmatoarea sesiune a Comisiei pentru Drepturile Omului din 14 martie, condamna si continuarea constructiei zidului de securitate, pe care Curtea Internationala de Justitie l-a declarat ilegal.