Un nou scandal este pe cale să izbucnească la baza americană Guantanamo din Cuba, unde sunt ţinuţi prizonieri presupuşi membri Al Qaida, prinşi in Afganistan.

Potrivit unor documente care au ajuns in posesia agenţiei Associated Press, femeile anchetator au incercat să-i determine pe deţinuţi să vorbească prin folosirea unor tactici sexuale. Ele ar fi recurs la atingeri provocatoare şi ar fi purtat fuste extrem de scurte pe sub care se vedea lenjeria sumară.

Documentul face parte dintr-o carte care ar trebui să apară anul viitor. Documentul a fost, insă, trimis mai intai la Pentagon pentru a obţine aprobarea de publicare.

Associated Press a intrat in posesia unei părţi din viitoarea carte care explică pe larg cum armata americană a folosit femei care să aplice metode mai dure fizice şi psihice in cadrul interogatoriilor ,pentru a-i face pe deţinuţi să vorbească.

Este vorba despre cel mai explicit document de pană acum obţinut despre Guantanamo, unde oficialii americani susţin că au oprit tehnicile controversate de interogare. Erik R. Saar, cel care a scris cartea, a lucrat ca translator la baza Guantanamo timp de 6 luni.

Saar a declarat că a fost martor la peste 20 de interogatorii, iar la trei luni de la sosirea la Guantanamo a observat folosirea acestor metode stanjenitoare. Departamentul de Stat a cenzurat numeroase pasaje ale cărţii ,, Inside the Wire,, care inseamnă Dincolo de sarma ghimpată - şi a interzis publicarea numelor oficialilor de la Guantanamo.