Preşedintele UDMR, Bella Marko anunţă că la nivel de Guvern au inceput discuţiile pentru infiinţarea, in Romania, a unor facultăţi cu predare in limba maghiară. Proiectul a starnit in repetate randuri controverse intre liderii politici, UDMR fiind la un pas de a ieşi de la guvernare din cauza neinţelegerilor pe această temă.

Acum, ea a revenit in actualitate şi liderii UDMR par să aibă susţinere şi de peste hotare. Omologul său din Slovacia, vicepriministrul Csaky Pal este unul dintre cei care se declară pentru realizarea acestui proiect.

Liderul UDMR Bella Marko a declarat vineri că primele discuţii pe această temă au avut loc cu ministrul Educaţiei, Mircea Miclea. Şi, aşa cum reiese din declaraţia liderului UDMR, ar fi deja trasată direcţia in care vor fi plusate negocierile.

Proiectul iniţial, care datează din 1998, prevedea infiinţarea, la Cluj, a Universităţii Petofi Schiller, a starnit reacţii furtunoase din partea liderilor de atunci ai coaliţiei de guvernămant. Problema a făcut valuri şi peste graniţe. S-a pus atunci problema ieşirii de la guvernare de către UDMR, dar Consiliul

Reprezentanţilor Unionali ai UDMR a decis, la limită, rămanerea la guvernare. Ministrul educaţiei de atunci, Andrei Marga a refuzat aprobarea proiectului in forma cerută de liderii maghiari.

Pe fondul unor replici dure intre partizanii şi adversarii proiectului, secretarul de stat al ministerului ungar de externe, Nemeth Zsolt a admis că deşi Guvernul de la Budapesta era pregătit să finanţeze acest proiect, problema fiind foarte delicată, mai poate fi amanată. In alte state astfel de structuri deja există.

Csaky Pal este vicepremier şi preşedintele uniunii maghiarilor din Slovacia:

"L-am informat pe minsitrul de stat Marko Bella că in Slovacia, la COMARNO, o universitate de stat in limba maghiară şi-a inceput deja activitatea de anul trecut. Este o universitate de stat, finanţată din bugetul public şi pe care intenţionăm să o extindem, ca ramuri de studiu, in viitorul apropiat".

Subiectul reinvie după ce UDMR şi-a asigurat o poziţie confortabilă in noua guvernare. Mai mulţi reprezetanţi UDMR au făcut in ultimele zile declaraţii tot mai tranşante.

Deputatul Antal Arpad a declarat că vor fi făcute presiuni asupra conducerii centrale a UDMR pentru ca aceasta să forţeze la randul ei, liderii de coaliţie, să tranşeze problema.

Săptămana trecută şi senatorul Eckstein Kovacs, dar şi secretarul de stat pentru invăţămantul in limbile minorităţilor naţionale, Jozef Koto anunţau că pledează pentru infiinţarea a două sau trei facultăţi cu predare in limba maghiară in cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj.