Partidul Popular Creştin Democrat din Republica Moldova va fi primit in curand cu statut de observator in randurile Partidului Popular European.

Alexandru Herlea, membru al Biroului Permanent al Internaţionalei Creştin Democrate - organizaţie din care PPCD face parte ca membru plin - a declarat la BBC că PPE, care grupează partidele de orientare creştin democrată şi conservatoare din Europa, a adoptat o rezoluţie prin care işi declară sprijinul pentru PPCD

in alegerile parlamentare din 6 martie.

Rezoluţia PPE, care deţine cel mai numeros grup in Parlamentul European, survine la numai trei zile după o rezoluţie similară a Internaţionalei Creştin Democrate.

O altă rezoluţie adoptată vineri de PPE a decis trimiterea la Chişinău in perspectiva alegerilor a unei delegaţii, posibil conduse de Preşedintele Partidului Popular European, Wilfrid Martens, care să-şi exprime sprijinul direct pentru PPCD.

De asemenea, potrivit lui Alexandru Herlea, va fi trimisă o echipă de monitori şi s-a făcut apel la partidele membre ale PPE să ajute PPCD in campanie. PNŢCD, prin Preşedintele său Gheorghe Ciuhandu, a oferit deja sprijin şi va trimite in Republica Moldova o echipă de monitori.

Referindu-se la liderul PPCD Iurie Roşca, Alexandru Herlea a spus: "Il cunosc de 15 ani şi mi-a făcut intotdeauna o impresie excelentă. Ştiu că şi alţi lideri, precum Preşedintele Wilfrid Martens au avut contacte excelente cu Iurie Roşca şi este considerat ca partenerul privilegiat din Republica Moldova".

Alexandru Herlea a declarat că in rezoluţia adoptată vineri PPE califică PPCD drept "partid-frate". Domnul Herela a spus că amanarea primirii PPCD in Partidul Popular European cu statut de observator cu circa o lună se datorează unor "proceduri birocratice".