Istoricul Stejarel Olaru cere procurorului general sa se autosesizeze in urma marturiilor televizate ale generalului de Securitate care s-a laudat cu agresiunile impotriva disidentilor

Fostul general de Securitate, Nicolae Plesita , a martusit in direct, la OTV, “doua-trei” crime si o corectie corporala, toate aplicate unor disidenti ai regimului Ceausescu, pe care Plesita l-a slujit.

Despre disidentul Paul Goma, stabilit in Franta din 1977, Plesita a spus: “L-am luat de barba si am dat si cu stinga, si cu dreapta! Nu-mi pare rau pentru ca banditul asta a facut mult rau Romaniei!”. Publicam astazi in exclusivitate pozitia istoricului Stejarel Olaru, care cere, dupa difuzarea acestei emisiuni, o ancheta detaliata in cazul Plesita.

Istoricul Stejarel Olaru, reprezentant in Romania al disidentului Paul Goma, formuleaza a doua plingere penala impotriva lui Nicolae Plesita, dupa cea din 10 ianuarie, adresata procurorului general al Romaniei, Ilie Botos.

Olaru scrie ca, in cadrul emisiunii de la OTV, generalul Plesita a dezvaluit ca a condus urmarirea disidentilor romani refugiati in exil si a ordonat eliminarea lor fizica, “chiar omorind “vreo doi-trei” dintre acestia”. “Consideram ca marturia publica a generalului Plesita are legatura directa cu plingerea penala formulata de Paul Goma la 10 ianuarie”.

Stejarel Olaru sesizeaza gravitatea marturiilor lui Plesita si cere declansarea cercetarii penale a acestuia. In prima adresa catre Ilie Botos, Paul Goma cerea autoritatilor romane, printre altele, aducerea in fata instantei a mai multor ofiteri de Securitate, intre care si generalul Nicolae Plesita, cel care a condus ancheta din data de 1 aprilie 1977.

“Plesita m-a batut indelung in biroul numarul 7, la sediul Anchetelor Penale de pe Calea Rahovei, la 1 aprilie 1977, la aproape o ora dupa ce fusesem arestat”, spune Paul Goma in plingerea sa.

Dupa care adauga: “In ajunul plecarii mele in Franta, in seara zilei de 19 noiembrie 1977, Plesita, luindu-si ramas-bun de la mine, m-a amenintat ca, daca nu-mi tin gura, Bratul Revolutiei, care-i lung, are sa ma atinga oriunde m-as afla. Tot atunci, mi-a promis un semn de cum voi ajunge la Paris. Am descifrat cu usurinta semnul in agresiunea impotriva Monicai Lovinescu, la 18 noiembrie 1977”.

Paul Goma a fost arestat si anchetat de Securitate in 1956, dupa revolutia din Ungaria, cind si-a depus carnetul UTC in semn de protest. In 1977, in urma legaturilor pe care le stabilise cu intelectualitatea occidentala si cu “Miscarea ‘77”, el a fost arestat din nou.

“Miscarea ‘77” era initiata de Vaclav Havel (presedinte al Cehiei dupa caderea Cortinei de Fier) in Cehoslovacia si cerea regimului comunist respectarea drepturilor omului, asa cum se angajase la Comitetul Helsinki din 1975. Atunci, dupa o ultima ancheta a Securitatii, el a fost expulzat impreuna cu sotia. Ajuns in Franta, s-a stabilit la Paris ca exilant politic.

Plesita - spaima disidentilor

Nicolae Plesita, nascut in Curtea de Arges, a fost intre 1962 si 1967 comandantul Directiei Regionale de Securitate din Cluj. Intre 1980 si 1984 a fost numit sef al Centrului de Informatii Externe a Securitatii. Sub sefia lui, Securitatea a organizat citeva atentate asupra disidentilor stabiliti in Occident, printre care si Paul Goma.

Acesta din urma a relatat despre atentatele asupra sa in cartile publicate, dar si in plingerea catre procurorul general al Romaniei.

Intre atacuri se numara primirea, in 1982, a unui colet-bomba intr-o carte, care l-a ranit grav pe seful artificierilor parizieni; tentativa de otravire prin intermediul unui agent al Securitatii, cunoscut sub mai multe nume: Hirsch, Haiducu, Visan, Forestier, precum si mai multe incercari ale Securitatii de a-l rapi pe fiul scriitorului.

OTV ar putea fi sanctionata din nou

Postul OTV va fi din nou subiect de discutie al unei sedinte CNA, ca urmare a emisiunii de joi seara, in cadrul careia gen. Nicolae Plesita a avut un discurs agresiv impotriva disidentilor din perioada comunista. Presedintele CNA, Ralu Filip, a declarat doar ca subiectul va fi discutat in sedinta de marti a consiliului.

Acesta nu a precizat daca si in ce fel va fi sanctionat postul condus de Dan Diaconescu.