Principalii beneficiari: familiile presedintilor a trei Consilii Judetene (Gorj, Vilcea si Olt), doi fosti prefecti (de Gorj si de Olt) si un deputat (de Mehedinti)

Un consilier judetean acuza ca importante fonduri UE au incaput “in mod clientelar” pe mina unor sefi din PSD. Acestia, aflati in functii-cheie in judetele Olteniei, au beneficiat de “concursul” sefei Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu. Directoarea neaga insa orice implicare si spune ca este o pura coincidenta ca pesedistii au primit fonduri.

Pe lista figureaza si baronul de Gorj Nicolae Mischie, aflat acum in arest.

Consilierul PD Gelu Visan a afirmat, in sedinta publica a Consiliului Judetean Dolj de miercuri, ca demnitari PSD care au detinut functii-cheie in Oltenia, in vechea legislatura, au cistigat proiecte cu finantare PHARE, sub “directa obladuire” a directoarei ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu.

“De cind Marilena Bogheanu este directoare la ADR, modalitatea de acordare a fondurilor, de eligibilitate a proiectelor, se face pe criterii politice si in mod clientelar. Oameni care s-au aflat in conflicte de interese, parlamentari din regiunea Sud-Vest Oltenia, cistiga proiecte PHARE si sint puncte-cheie in relatia cu ADR”, acuza Visan.

Consilierul judetean a dat si exemple de proiecte cistigate de mari sefi din fostul partid de guvernamint.

Presedintii Consiliilor Judetene si-au aprobat propriile proiecte

Gelu Visan a aratat ca anii anteriori au obtinut finantari PHARE, prin intermediul ADR Sud-Vest Oltenia, firme precum SC Fanirom Com SRL Vilcea, care apartine fratelui lui Iulian Comanescu (fost presedinte al Consiliului Judetean Vilcea), SC Sanda Nic SRL Tirgu-Jiu, a sotiei lui Nicolae Mischie (fost presedinte al CJ Gorj, acum aflat in arest), SC Galactica SRL Slatina, firma fiului lui Marin

Ionica (fost presedinte al CJ Olt). Toti acestia sint membri PSD, dar si membri in Consiliul de Dezvoltare Regionala (CDR), organism care supervizeaza activitatea ADR Sud-Vest Oltenia.

Potrivit Regulamentului CDR, presedintii Consiliilor Judetene au ca atributii, printre altele, si “aprobarea listei de proiecte eligibile” depuse de firme in vederea obtinerii de finantari europene. Proiectele celor trei fosti presedinti de consilii au fost depuse si aprobate in anii 2001-2002, pe programele PHARE RO 98 si PHARE 2000 - componenta IMM-uri.

Adica pe vremea cind cei trei erau in fruntea judetelor respective si membri in organismul aflat deasupra ADR Sud-Vest Oltenia, dupa cum a confirmat chiar directoarea agentiei, Marilena Bogheanu.

Conflict de interese

Gelu Visan sustine ca, in perioada 2000-2003, acesti presedinti de Consilii Judetene au solicitat fonduri PHARE, dar le-au si aprobat in Consiliul de Dezvoltare Regionala.

“Modul de lucru al Marilenei Bogheanu este urmatorul: fie indruma doar anumite societati catre firme de consultanta care stiu sa faca proiecte, fie cedeaza unor presiuni politice si aproba proiecte in mod clientelar, pentru ca acesti oameni se aflau atunci intr-un conflict de interese clar. Nu puteau sa-si aprobe singuri proiectele.

Presedintii de consilii au dreptul sa voteze in CDR schimbarea directoarei, dar nu au facut-o niciodata pentru ca si-au luat bani frumosi de la Uniunea Europeana prin intermediul ei”, acuza consilierul.

Pe lista lui Visan mai figureaza si alti demnitari din regiune ale caror firme au primit finantari europene: fostul prefect de Olt, Zoltan Erdely (SC Comrem SA), singurul demnitar care nu era in PSD si acum este in PD; fostul prefect de Gorj, Mugurel Surupaceanu (SC Megtyl SRL); deputatul PSD de Mehedinti, Eugen Nicolicea (SC Galaxy SRL).

Directoarea a luat si ea bani europeni

Consilierul doljean a aratat ca Marilena Bogheanu a figurat pe statul de plata al unei firme din Gorj care a accesat doua proiecte PHARE. Potrivit documentului, Bogheanu a incasat in iunie 2002 suma de 45 de milioane de lei de la o firma care ulterior a depus la ADR un al doilea proiect, considerat eligibil.

Directoarea recunoaste ca a incasat banii, dar sustine ca i-a primit in calitate de colaborator si ca suma provenea “din fonduri europene de la Primaria Rovinari, care cistigase un proiect al carui consultant era Consulting V Company”.

Marilena Bogheanu neaga “prietenia” cu stabii PSD

Directoarea ADR Sud-Vest Oltenia spune ca nimic din acuzatiile facute de consilierul judetean nu este adevarat.

“Nu se pot acorda finantari pe criterii politice pentru ca avem evaluatori independenti din afara Olteniei, pe care ii cunoastem in momentul in care vin la evaluare. Avem observatori de la Delegatia Comisiei Europene. Pe mine nu ma intereseaza din ce partide fac parte acele persoane care depun proiecte”, a declarat Marilena Bogheanu.

Ea sustine ca este o pura coincidenta faptul ca persoanele vizate erau si membri PSD.

Sefa ADR Sud-Vest Oltenia i-a disculpat si pe fostii presedinti de Consilii Judetene ale caror firme au accesat fonduri europene: “Nu exista nici o lege care sa spuna ca presedintii Consiliilor Judetene se aflau in conflict de interese.

Aceasta precizare a venit abia in 2003 si, de atunci, doar Nicolae Mischie a mai vrut sa depuna alte proiecte, care i-au fost respinse, motiv pentru care a facut tot felul de presiuni asupra mea”.

“Purtator de cuvint” pentru demnitarii PSD

Marilena Bogheanu a explicat si situatia celorlalti demnitari acuzati de consilierul doljean ca au beneficiat de finantari externe pe criterii politice. “Iulian Comanescu nu a luat fonduri, ci fratele lui.

Zoltan Erdely nu era subprefect in momentul in care a contractat fondurile. Mugurel Surupaceanu nu era prefect la momentul respectiv, iar despre Nicolicea nu stiam ca e deputat”.

Potrivit Ghidului Solicitantului din 2003, angajatii ADR, membrii Consiliului de Dezvoltare Regionala, precum si rudele si afinii acestora pina la gradul II nu au voie sa fie actionari sau asociati la firmele care depun proiecte cu finantare PHARE.

Chiar daca toate proiectele acestora din urma au fost contractate inainte de a fi numiti in functii, ele s-au desfasurat pe perioada mandatelor de demnitar. Marilena Bogheanu spune ca nici in aceasta situatie legea nu interzice continuarea proiectelor cu finantare europeana, dar “sintem intr-un permanent conflict de interese, pe care nu avem cum sa-l evitam”.