Afirmatiile ambasadorului SUA despre un "razboi" intre o companie straina din industria alimentara si de bauturi si una romaneasca par sa nu aiba un fundament. CFR si Metrorex spun ca astfel de incidente nu au existat in gari sau in statiile de metrou.

Declaratia de acum doua zile a ambasadorului SUA la Bucuresti, Jack Dyer Crouch, referitoare la un asa-zis conflict intre un investitor strain din industria de bauturi si o companie locala se pare ca nu are fundament.

Ambasadorul a declarat ca firmele nu vor sa concureze pe o piata ostila, unde vor avea intotdeauna un handicap , oferind drept exemplu cazul unei companii straine care a avut probleme in Romania. "Aparatele automate de vanzare ale investitorului au fost vandalizate in mod repetat si scoase din gari, iar vanzatorii, amenintati", a spus Crouch.

NU SE CUNOSC ASTFEL DE CAZURI. Conducerea Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA nu are cunostinta despre astfel de incidente. "In nici o gara nu exista aparate automate de bauturi, ci numai chioscuri care au frigidere de depozitare a bauturilor, iar acestea sunt aprovizionate de distribuitori", a precizat Biroul de Promovare Imagine al CFR SA.

Pe teritoriul Garii de Nord, de exemplu, chioscurile unde se comercializeaza si bauturi racoritoare au frigidere care apartin firmelor Coca-Cola, European Drinks si Bucovina. La randul ei, administratia Garii de Nord spune ca nu au existat cazuri ca acela pe care l-a amintit ambasadorul SUA.

FARA COMENTARII. Coca-Cola, singurul mare producator strain care are frigidere de depozitare a bauturilor in gari, detine, de asemenea, si automate de vanzare, insa acestea nu se afla amplasate in gari, ci in statiile de metrou. "Nu am primit nici o reclamatie de acest fel.

In statiile noastre exista doar automate Coca-Cola si automate de cafea ale unei firme straine", a precizat directorul general al Metrorex, Marius Lapadat. In cazul in care Coca-Cola ar fi compania in cauza, nu se poate dovedi. Firma americana nu comenteaza afirmatiile lui Crouch. "Nu avem de facut nici un comentariu la adresa discursului de astazi (joi– n.r.

) al Excelentei Sale, Domnul ambasador J.D. Crouch. In ceea ce ne priveste, sustinem documentele de pozitie facute deja publice de catre Consiliul Investitorilor Straini si de catre Camera de Comert Romano-Americana.

Aceste doua institutii au exprimat in mod repetat pozitii pertinente cu privire la mediul de afaceri romanesc", a precizat Mugurel Radulescu, director de relatii publice Coca-Cola HBC Romania.

CONFUZIE

In declaratia sa, ambasadorul SUA a precizat ca "aparatele automate de vanzare (…) au fost vandalizate in mod repetat, scoase din gari, iar vanzatorii, amenintati". Spusele sale sunt contradictorii, deoarece aparatele automate functioneaza independent, fara a fi asistate de vanzatori.

Daca aceasta situatie a existat in realitate, se pare ca ambasadorul a confundat locatia, pentru ca nici in gari si nici in statiile de metrou nu s-au intamplat astfel de incidente.

REALITATE

"In nici o gara nu exista aparate automate de bauturi, ci numai chioscuri care au frigidere de depozitare a bauturilor, iar acestea sunt aprovizionate de distribuitori"

Biroul de Promovare Imagine al CFR SA