Computerele si tehnologia medicala de ultima ora au fost puse la treaba pentru a elucida misterul unei morti survenite in urma cu 3.000 de ani. Subiectul anchetei istorice este celebrul faraon Tutankamon.

Expertii in informatica s-au hotarat sa examineze resturile mumificate ale faraonului Tutankamon. Pentru asta au folosit un tomograf foarte performant legat la un computer. Intregul proiect este realizat in colaborare cu specialistii Institutului de Arheologie din Egipt, care si-au propus sa determine cauza mortii lui Tutankamon, survenita in urma cu 3.000 de ani.

Examinarea a avut loc chiar langa mormantul faraonului, procedurile "medicale" fiind demarate la inceputul acestui an. Specialistii delegati in Egipt au declarat ca examinarea mumiei s-a dovedit o operatiune foarte dificila.

TEHNICA. Pricipala problema: ramasitele sunt extrem de fragile, asa ca mumia nu a putut fi asezata in diverse pozitii, pentru a fi scanata din diverse unghiuri. Specialistii au presupus ca mumia a fost deteriorata atunci cand cei care au descoperit-o i-au indepartat bijuteriile de pe corp.

Mumia faraonului a fost scoasa din mormant si dusa intr-un camion special amenajat, echipat cu un scanner Somatom Emotion 6 CT, donat de Siemens si National Geographic. Scannerul este utilizat si in medicina actuala si cuprinde un software special care reduce doza de radiatii la maximum, pentru a evita degradarea tesuturilor.

PROCEDURA. Expertii si tehnicienii au purtat masti chirurgicale si manusi, pentru a proteja mumia. Procesul de examinare a durat aproximativ doua ore si jumatate, incluzand si pregatirile. Scanarea propriu-zisa a durat doar cinci minute. Au fost luate in total 1.700 de imagini. In prezent, expertii evalueaza imaginile, iar primele rezultate vor fi anuntate in curand.

In afara de Tutankamon, oamenii de stiinta examineaza si alte mumii din Valea Regilor. Au aparut deja cateva surprize: o mumie despre care se credea ca este un barbat de 70 de ani, s-a dovedit a fi un copil care avea 7 ani atunci cand a murit. De asemenea, o alta mumie despre care s-a crezut ca e femeie s-a dovedit a fi un barbat.