Modul in care te prezinti la interviu poate atarna greu in castigarea unei slujbe. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a deschis un birou in care tinerii invata cum sa redacteze un curriculum vitae si cum sa-si "vanda" cat mai bine imaginea in fata angajatorului. Lectiile nu au limita de timp.

Cei care considera ca nu au deprins de prima data "tainele" pot sa revina pana le invata. Din pacate, putini trec pragul acestui birou. In schimb, librariile si tarabele abunda in carti care iti arata cum sa intocmesti un curriculum vitae si sa te pregatesti pentru un interviu. Cei mai interesati clienti par a fi liceenii si studentii.

Pretul unei astfel de carti porneste de la cateva zeci de mii de lei si poate ajunge la cateva sute de mii. Numarul paginilor este direct proportional cu pretul, dar continutul, in general, este acelasi.

Limbajul gesturilor

Amanunte, aparent nesemnificative - timbrul vocii, zambetul, mimica, gesturile -, sunt disecate metodologic, ca la scoala. Tinerii sunt sfatuiti sa foloseasca un timbru cald, grav, fara accente stridente, sa nu rada, ci doar sa zambeasca.

In timp ce vorbeste, candidatul trebuie sa-si priveasca angajatorul in ochi si nu sa se uite in pamant sau anapoda - denota neincredere - iar gesturile si mimica sa fie adecvate mesajului transmis. Psihologii spun ca pozitia picior peste picior nu este recomandata la prima intalnire - sugereaza suficienta. Palmele deschise arata sinceritate.

Candidatii sunt sfatuiti sa-si reprime micile gesturi de acasa - trecerea mainilor prin par sau scarpinatul nasului. In ceea ce priveste imbracamintea, candidatii sunt sfatuiti sa adopte stilul clasic - exprima seriozitate - si culorile calde, de pilda maroul deschis.

Nu este recomandat ca cel intrevievat sa intre in birou si sa-si lase sacoul pe spatarul scaunului - gestul poate fi interpretat ca o dovada de neglijenta...

Hobby-urile trecute in CV influenteaza decizia angajatorului

Curriculum vitae trebuie sa contina in principal date despre starea civila, pregatirea si experienta profesionala. Capitolul privind pregatirea profesionala poate fi extins in cazul in care postul vizat cere o calificare inalta. Altfel, daca experienta profesionala este mai bogata, diplomele obtinute vor fi enumerate pe scurt.

Este recomandat sa fie trecute stagiile de pregatire care au legatura cu postul vizat, o lista prea lunga a acestora, mai ales daca sunt in domenii diverse, pot lasa angajatorului impresia ca solicitantul nu a finalizat nici un proiect pe termen lung. Experienta profesionala reprezinta partea cea mai importanta si mai complexa a unui CV.

Este indicat sa fie enumerate toate intreprinderile in care a lucrat candidatul, postul ocupat, functia si rezultatele obtinute. De asemenea, in CV pot fi trecute limbile straine cunoscute si activitatile extraprofesionale. Acestea din urma se considera ca reflecta tendintele profunde ale candidatului si experienta sa sociala.

Stilul implorator nu convinge angajatorul

Este recomandat ca CV-ul sa fie insotit de o scurta scrisoare de prezentare in care candidatul explica de ce a ales postul pe care vrea sa fie angajat si ce poate sa aduca el societatii. Specialistii ii sfatuiesc pe cei care vor redacta o astfel de scrisoare sa evite stilul administrativ ("Alaturat va trimit ...

"), stilul implorator ("Sunt somer de trei ani, sunteti ultima mea sansa" sau stilul laudaros ("Sunt omul care va trebuie!"). Frazele trebuie formulate clar, cu termeni precisi.

Nu va criticati fostii patroni in timpul interviului

Candidatul caruia i-a fost acceptat CV-ul si este programat pentru un inteviu este sfatuit sa incerce sa afle cat mai multe amanunte despre activitatea firmei la care vrea sa se angajeze inainte de a se intalni cu angajatorul.

Cele mai frecvente intrebari puse de angajatori sunt: De ce ati ales societatea noastra?; De ce va intereseaza acest post?; De ce vreti sa va parasiti locul de munca actual?; Ce evolutie vedeti pentru cariera dumneavoastra?; Ce credeti ca va poate aduce societatea noastra?; Cat timp v-ati putea petrece la serviciu?; Care va sunt pretentiile salariale?.

Candidatii sunt sfatuiti sa raspunda la intrebari scurt si clar, dar nu monosilabic. Este de preferat ca raspunsurile sa fie ilustrate prin exemple. Este posibil insa ca angajatorul sa nu puna nici o intrebare, ci doar sa invite candidatul sa vorbeasca despre el. In acest caz, prezentarea ar trebui sa cuprinda cel putin raspunsurile la intrebarile de mai sus.

Oricum, candidatii sunt sfatuiti sa nu-si critice fostii patroni, sa nu incerce sa-l induioseze pe interlocutor evocand probleme personale si sa nu minta, supraevaluandu-si performantele sau, dimpotriva, subapreciindu-le din falsa modestie.

Intrebarile candidatilor

In cadrul interviului este recomandat ca si candidatii sa puna intrebari angajatorului. Pot arata astfel ca-i intereseaza intreprinderea la care vor lucra si pot sa dea de inteles ca nu cauta orice post in orice conditii. Intrebarile cele mai frecvente privesc cerintele postului (aptitudinile si competentele cerute, deplasari, program deosebit etc.

), ce responsabilitati va avea candidatul in cazul in care va fi angajat, componenta echipei de colaboratori, situarea in ierarhie, perspective de avansare, motivul pentru care postul este liber. Problema salariului si alte avantaje sociale (asigurare de viata, concedii etc.) vor fi abordate la sfarsitul interviului.