„Politizarea institutiilor a insemnat in ultimii ani si politizarea scolii prin inrolarea obligatorie in partid a celor care aspirau la functii de conducere in scoli si inspectorate.S-a creat astfel veriga de legatura intre Putere si un spatiu care ar trebui sa fie tabu pentru aceasta“. Mihai Gogoasa, Turnul Magurele.

„Politizarea institutiilor a insemnat in ultimii ani si politizarea scolii prin inrolarea obligatorie in partid a celor care aspirau la functii de conducere in scoli si inspectorate.S-a creat astfel veriga de legatura intre Putere si un spatiu care ar trebui sa fie tabu pentru aceasta“. Mihai Gogoasa, Turnul Magurele.

Una dintre cele mai interesante opinii pe care le-am primit in aceasta saptamina, sub forma unui e-mail, vine de la domnul Mihai Gogoasa din Turnu-Magurele. Cititorul nostru descrie scena halucinanta a sanctionarii unui profesor care a refuzat, anul trecut, sa mearga, impreuna cu elevii de clasa a XII-a, la o manifestare electorala.

Sanctiunea a venit din partea directorului respectivului liceu si a fost posibila prin „bunavointa“ unui coleg de cancelarie care a turnat, repede-repede, citeva file cu delatiuni la adresa opozantului.

„Pe domeniul feudal de Teleorman al PSD, mai exact pe mosia Turnu-Magurele unde locuiesc – scrie domnul Gogoasa – scolile, in mod special liceele, datorita potentialului lor electoral, au fost mobilizate, in cel mai autentic stil totalitar, in campania electorala a Partidului.

«Sa continuam impreuna!», li s-a sugerat elevilor votanti la intilnirile cu edilii, in timpul orelor de curs, in care li s-au prezentat realizarile generoase din ultimii ani... „.

Scenele pe care le descrie cititorul nostru s-au petrecut si inca se petrec in scolile din Romania. Baronii locali, travestiti in prefecti, primari, presedinti de consilii judetene, directori de inspectorat scolar sau parlamentari, lasa in urma un frison incarcat de umilinta, slugarnicie si obedienta, la fiecare trecere printr-o unitate de invatamint.

Preocupati sa acumuleze functii, unii dascali se transforma in tuteri si, prin aceasta metamorfoza, ajung sa linga papucul mai-marilor zilei, chiar daca acest lucru se intimpla in fata elevilor si chiar in timpul rezervat exclusiv orelor de curs.

E un fenomen grav, care trebuie sa inceteze, dar, in lipsa unor proteste vehemente ale adevaratilor profesori fata de orice manifestare de acest gen, nu se va putea intimpla nimic. A astepta sa vina de undeva, din ceruri, peste noapte, o transformare magica a tuterilor in cetateni respectabili, atenti la litera legii, e o iluzie pe care ar fi bine s-o dam uitarii.

In scoli, ca peste tot de altfel, e nevoie de solidarizare cu binele si de protest vehement in fata raului. Pericolul e permanent, iar veghea trebuie sa fie pe masura, dupa cum remarca si domnul Mihai Gogoasa. „Pentru viitorul apropiat se anunta schimbari care ar putea sa scoata scoala romaneasca de «subt vremi»“, scrie cititorul nostru.

„Important este ca ele sa nu fie tributare conceptiei mercantile «pleaca ai vostri, vin ai nostri», ci sa contribuie la constituirea acelui spatiu autonom de care un act educativ de calitate are nevoie.“ Mai ales ca, vorba domnului Gogoasa, „se sparie gindul ca am putea fi iarasi ce-am fost...“