Pe aleile complexului studentesc Observator din Cluj-Napoca, trecatorii au ocazia sa admire doua sculpturi cu tenta erotica plamadite din zapada. Un falus urias era plasat in fata Caminului IV, singurul camin al politehnistelor, in vreme ce o femeie despletita isi intindea lasciv trupul gol pe terenul dintre caminele de baieti V si VII.

„Ouale“, mai mari ca ale lui Nastase

„Am venit din Hasdeu – fusesem la o bere cu niste colegi de facultate – si nu stiam de ce este asa agitatie prin «Obs», pina cind am observat cele doua sculpturi. Cam socante, e drept, insa nu mi se pareau vulgare, nu prea am vazut oameni revoltati pe acolo...“, povesteste Andreea M., studenta care locuieste in Caminul IV din Campusul Observator.

Chiar in fata caminul sau trona un penis inalt de-un stat de om, iar de jur-imprejurul „operei de arta“ o multime de curiosi strinsi ca la urs. Reactiile celor prezenti: diverse. Daca cei mai multi au apreciat „mina“ artistului care a facut penisul, altii – fete in special – s-au aratat jignite. Nicidecum de dimensiunea, ci de pozitionarea „strategica“, chiar in buza caminului de fete.

O „iubire“ de-o noapte

Citiva fotoreporteri de ocazie n-au ratat ocazia de a-i imortaliza pe studentii mai indrazneti alaturi de penisul urias sau alaturi de „bunaciunea“ cracita intre caminele V si VII. „Foarte misto! Clar ca au fost facute de cineva ce se pricepe. Nici ideea nu e rea, trebuie sa ai mari prejudecati sa nu apreciezi asa ceva“, declara Alex, infierbintat de „formele“ femeii de gheata.

Doar imaginile mai stateau ieri marturie „orgiei“ studentesti din ajun. Dimineata a gasit controversatele statui sfarimate: urmele falusului gigant ce imbujorase instant „fitele“ din IV de-abia se mai zareau in zapada batatorita, iar din nudul feminin mai erau doar niste bucati din brate si din picioarele cu glezne subtiri.

Cadavrul uscat al unui sobolan zacea si el linga femeia risipita peste noapte. „Nu se stie cine le-a facut, nici cine le-a distrus. Daca nu as fi vazut statuile si zarva de aseara, nu as fi crezut ca s-a intimplat asa ceva“, relateaza Gicu, student si el la Poli.

Fotografiile fac ravagii pe Net

Studentii care au avut posibilitatea sa fotografieze pe viu nudul si penisul de zapada se pot lauda cu celebritatea pe Internet. Postate pe diverse forumuri pe Internet, pozele au fost „descarcate“ de mii de utilizatori din intreaga tara, vestea falusului urias facind repede inconjurul tarii. Numai de pe site-ul www.hanuancutei.com/ forum/index.

php?showtopic# 5345&hl#, primul care a publicat celebrele fotografii, la miezul noptii de 26 spre 27 ianuarie, pozele fusesera downloadate de circa 1.000 de ori ieri pina la inchiderea editiei.

Florentina TATAR, Gabriel GLUGA

UTCN: „Mostre de subcultura“

Portarii caminelor din Observator spun ca nu au vazut nimic: „S-a auzit ceva, da’ n-a fost mare lucru, se mai joaca si studentii. La asa zapada...“. Reprezentantii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), institutia sub jurisdictia careia se afla campusul Observator, afirma ca nu au nimic de comentat in privinta controversatelor statui de zapada.

„Nu ne exprimam asupra unor asemenea acte de subcultura ce prolifereaza, din pacate, pe strazile si parcurile Clujului“, declara Catalin Popa, purtator de cuvint al UTCN.

Sculptura in zapada, o adevarata arta

Plamadirea de forme si figuri avind ca materie-prima zapada sau gheata s-a constituit la nivel mondial, mai cu seama in ultimii ani, intr-o adevarata arta, denumita „snow-sculpture“. Concursurile si festivaluri de snow-sculpture sint organizate periodic, efemerele opere concurind aprig la titluri internationale rasplatite cu virf si indesat.