Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, Quinton Quayle, a acordat, ieri, pentru Mediafax, un interviu in care vorbeste despre vizita presedintelui Basescu la Londra, despre integrarea Romaniei in UE si despre lupta impotriva coruptiei. El considera ca vizita presedintelui Basescu in Marea Britanie este nu doar importanta, ci are si "o valoare simbolica".

"In primul rand pentru ca este prima vizita bilaterala a presedintelui Basescu intr-o tara occidentala si suntem onorati ca a ales sa vina in Marea Britanie. In al doilea rand cred ca reflecta dorinta noastra de a avea o consultare imediata intre premierul britanic si noul presedinte al Romaniei, care are un mandat de cinci ani.

Asadar cand Romania va deveni membru al Uniunii Europene, presedintele Basescu va fi persoana-cheie cu care Tony Blair va dori sa discute, avand in vedere ca Romania va fi a saptea ca marime intre statele membre UE", a precizat ambasadorul.

Presedintia Uniunii Europene

Amintind ca Marea Britanie va detine presedintia UE in al doilea semestru al acestui an, perioada in care vor fi evaluate progresele Romaniei, Quayle a adaugat: "Nu spun acest lucru in sens negativ - eu personal sunt optimist ca Romania va intra in Uniunea Europeana in 2007 - ci pentru ca eu cred ca presedintele Basescu si Guvernul Tariceanu inteleg importanta implementarii masurilor asumate de

Romania si au multi sustinatori in Europa, iar Tony Blair este unul dintre principalii prieteni ai Romaniei. (…) Am oferit foarte mult sprijin politic Romaniei si vom continua sa o facem. Este dorinta Marii Britanii ca Romania sa-si ocupe locul pe care-l merita in familia europeana in 2007.

Oferim si sprijin practic prin 20 de consilieri britanici aflati in Romania si suntem impresionati in mod special de programul anuntat de noul Guvern in lupta impotriva coruptiei. Marea Britanie a atras atentia de multa vreme, in mod public, asupra acestui subiect, dar am oferit si sprijin concret prin intermediul a doi consilieri – unul pentru Politie si altul pentru Vama", a precizat el.

Ambasadorul Marii Britanii considera ca cel mai incurajator lucru care se intampla in prezent "este startul in forta al acestei noi administratii. Am avut convorbiri cu multi dintre noii ministri, ca si cu presedintele si primul-ministru si am fost impresionat de hotararea, profesionalismul si modul energic in care doresc sa lupte impotriva coruptiei.

" El considera insa ca cel mai important lucru pentru a avea succes in lupta anticoruptie este ca aceasta sa fie purtata nu de politicieni, ci de institutii, care trebuie sa fie independente fata de clasa politica.

"Ar trebui ca Politia si sistemul judiciar sa decida care este rezultatul acestei lupte, care sunt rezultatele investigatiilor, cine este investigat, de ce este acuzat si cum va fi pedepsit. Ar trebui sa-si faca pur si simplu treaba fara interferenta politicului – asta este menirea acestor institutii care trebuie pastrate independente", a subliniat Quayle.

El si-a nuantat declaratia anterioara, legata de netransformarea luptei impotriva coruptiei intr-o razbunare politica la adresa PSD, precizand: "Eu cred ca presedintele Basescu si Guvernul stiu foarte bine ca ar fi o mare greseala sa isi indrepte atentia doar asupra unui singur partid politic.

Ei isi dau seama de pericol si sunt sigur ca nu vor ca acest lucru sa se intample, ci doresc sa existe o lupta anticoruptie indiferent de persoanele implicate".

Bune relatii bilaterale

Quayle a reafirmat bunele relatii existente intre cele doua tari. In context, el a reamintit de alegerile de ieri, din Irak, precizand ca atat Romania, cat si Marea Britanie au trupe in aceasta tara.

"Marea Britanie apreciaza foarte mult acest lucru, pentru ca noi avem un angajament important in Irak, alaturi de americani. Faptul ca Romania a fost un sustinator constant a operatiunii de mentinere a pacii este apreciata la Londra. Sunt sigur ca acest subiect va fi discutat de Tony Blair si Traian Basescu", a declarat ambasadorul.

"Cred ca se va discuta si despre securitatea regiunii Marii Negre. Presedintele Basescu a avut deja initiative in acest sens, vizitand Republica Moldova si Ucraina in primele saptamani ale mandatului sau. Avem de invatat multe de la Romania despre stabilitatea in zona.

Aici va fi amintit si faptul ca cele doua fregate britanice achizitionate de Romania se vor afla in Marea Neagra si vor ajuta la mentinerea securitatii in zona.

Vreau sa subliniez ca in acest an se implinesc 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre tarile noastre si avem un parteneriat strategic important, inceput in perioada fostei guvernari, dar acum ne aflam intr-o noua faza: este un nou presedinte, un nou guvern si ne aflam intr-o perioada vitala pentru Romania.

Cred ca este un pas inainte, pentru ca actualul Executiv vine cu un mesaj clar pe care vrem sa-l sprijinim privind liberalizarea economiei, reducerea coruptiei, atragerea investitiilor si implementarea cu seriozitate a angajamentelor luate in negocieri.

Faptul ca am reusit sa stabilim acest program intr-un timp scurt arata cit de dornici sunt britanicii sa-i cunoasca pe reprezentantii noii administratii din Romania", a sintetizat Quayle intalnirea dintre Basescu si Blair.