Incepand de maine, 1 februarie, bucurestenii posesori de autoturisme care nu si-au achitat taxa de drum nu vor mai putea merge nici pentru cumparaturi, la hipermarketurile din marginea orasului, fara sa riste amenzi de milioane pentru lipsa rovignetei.

Aceasta situatie este valabila pentru toti detinatorii de masini din tara, persoane fizice sau juridice, care se incumeta sa utilizeze drumurile nationale fara sa achite aceasta taxa.

Amenzile pentru lipsa rovignetei variaza intre 3 si 70 milioane de lei, in functie de categoria vehiculului, masa totala maxima autorizata si emisiile poluante NonEuro/Euro I/Euro II.

Cine plateste rovigneta

Potrivit legii, de maine vor plati amenzi pentru lipsa rovignetei posesorii vehiculelor de transport persoane (turisme, microbuze, autobuze, autocare) si transport marfa pana la 3,5 tone, intrucat vehiculele peste acest tonaj au obligatia, inca din 2002, sa achite taxa de drum. Pe langa rovigneta, soferii trebuie sa arate echipelor de control si documentul care atesta plata acesteia.

Conducatorii auto pot achizitiona rovigneta in orice perioada a anului, in functie de momentul in care acestia utilizeaza reteaua de drumuri nationale. "De exemplu, daca posesorul unui autoturism nu circula pe drumurile nationale pana in luna aprilie (sau isi cumpara masina), isi va cumpara rovigneta doar incepand cu aceasta luna.

Valabilitatea rovignetei incepe de la data declarata de posesorul vehiculului, dar care nu trebuie sa fie mai mare de 30 de zile de la momentul achizitiei, si expira peste 12 luni", informeaza Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi. Rovigneta va fi platita atat pentru toate categoriile de autovehicule inmatriculate in Romania, cat si pentru cele inmatriculate in strainatate.

In plus, utilizatorii straini vor putea achizitiona rovignete cu valabilitate de o zi (acestea se elibereaza numai pe sensul de iesire din Romania si la statiile de distributie a carburantilor cu care CNADNR are incheiate Conventii), cu valabilitate de 7 zile, 30 zile, 6 luni si 12 luni.

Cat costa rovigneta

Cuantumul taxei de drum este de 24 euro pentru autoturismele non-Euro, 21 euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II. In cazul microbuzelor va fi achitata o taxa de 216 euro (non-Euro), 210 euro (Euro I) si 204 euro (Euro II). Posesorii de autocare vor plati 510 euro (non-Euro), 450 euro (Euro I) si 390 euro (Euro II).

Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone va fi achitata o rovigneta, in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 euro, 78 euro sau 60 euro.

Taxa de drum pentru autovehiculele cu masa totala maxima admisa cuprinsa intre 3,5 tone si 7 tone va fi cuprinsa intre 210 euro si 240 euro, in timp ce la camioanele de peste 7 tone, dar mai mici de 12 tone, valoarea rovignetei va fi cuprinsa intre 420 euro si 540 euro, in acord cu nivelul emisiilor poluante.

In functie de masa totala maxima autorizata, numarul de axe si emisiile poluante, posesorii de camioane grele vor achita o taxa cuprinsa intre 450 euro si 576 euro (pentru camioanele cu cel mult trei axe), respectiv intre 750 euro si 930 euro pentru vehiculele cu cel putin patru axe.

Amenzi usturatoare pentru toti soferii

Cuantumul amenzilor porneste de la 3-4,5 milioane lei pentru autoturisme personale. Pentru microbuze, amenda variaza de la 5 la 25 milioane de lei, iar pentru autocare, de la 30 la 45 milioane de lei. Sanctiunile pentru vehiculele de transport marfa mai mici de 3,5 tone vor fi intre 10 si 15 milioane de lei, iar pentru cele intre 3,5 si 7 tone, intre 15 si 25 milioane lei.

Pentru masinile de marfa intre 7 si 12 tone, amenzile vor fi intre 25-40 milioane de lei, pentru cele de peste 12 tone cu maximum 3 axe - intre 35 si 55 milioane de lei, iar pentru cele cu minimum 4 axe, intre 45 si 70 milioane de lei.

S-au vandut jumatate din rovignetele estimate

Potrivit datelor oficiale, au fost vandute la nivel national, in perioada 1 decembrie 2004 – 25 ianuarie 2005, 1.045.595 rovignete. Acestea acopera un sfert din parcul auto al tarii, dar reprezinta, totodata, vanzarile numai pentru jumatate din autovehiculele sub 3,5 tone.

Cu toate acestea, termenul de plata a amenzilor pentru cei prinsi fara rovigneta nu va fi amanat, ne-a declarat directorul general adjunct al CNDAR, Aurel Petrescu.

Rovigneta poate fi cumparata din 1.215 locatii, din care: 432 oficii postale, 361 statii Petrom, 70 Rompetrol, 74 Mol, 68 OMV, 88 Lukoil, 76 subunitati ale CNADNR si 46 sucursale CEC, din care 40 de puncte de vanzare in orasele-resedinta de judet si 6 in Bucuresti.

Documentele necesare la achizitionarea rovignetei sunt: certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului (in copie sau original, dupa caz), iar pentru autovehiculele in sistem leasing este nevoie de o copie a contractului. Persoanele juridice vor prezenta si certificatul unic de inregistrare a societatii (in copie).