Dupa ce “s-a incalzit” in Polonia si in Moldova, presedintele face prima vizita importanta, in Marea Britanie

Traian Basescu paseste abia acum, la a treia vizita peste hotare de la preluarea mandatului prezidential, in clubul select al celor care fac si desfac in politica mondiala. Presedintele Romaniei se afla, astazi, intr-o vizita oficiala in Marea Britanie, unde va avea, printre altele, o intrevedere cu premierul britanic Tony Blair.

Este momentul in care se va demonstra valabilitatea “axei Washington-Londra- Bucuresti”, teorie enuntata pentru prima oara in campania electorala de anul trecut.

Presedintele Traian Basescu este insotit in vizita sa la Londra de ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, de ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, si de consilierii prezidentiali Adriana Saftoiu si Andrei Plesu. Seful statului roman mai are pe agenda, in afara intrevederii cu premierul Blair, si intilniri cu oameni de afaceri si cu Lordul Primar al Londrei.

Sfaturile unui analist

In publicatia “The New Statesman”, analistul britanic Tom Gallagher a prefatat vizita lui Traian Basescu la Londra, indemnindu-l pe seful statului roman sa fie atent la modul in care va aborda relatiile cu premierul Tony Blair.

Intr-un articol aparut vineri in prestigioasa publicatie britanica, Tom Gallagher reaminteste ca Tony Blair a fost “un puternic sustinator al fostului prim-ministru roman Adrian Nastase”, argumentind cu faptul ca, in apropierea campaniei electorale din tara noastra, “ambasada britanica de la Bucuresti a fost instruita sa indice tacit

in timpul alegerilor ca o continuitate ar fi de preferat”, chiar daca aceasta ar fi fost insotita de “doze mari de coruptie si autoritarism”.

In comentariul sau, Gallagher scrie care vor fi punctele sensibile ale acestei vizite: oficialii britanici vor incerca sa-l convinga pe presedintele roman sa mentina trupele detasate in Irak si sa nu ceara o renegociere a termenilor de aderare la UE. La primul punct, este foarte posibil ca Gallagher sa se fi inselat. Traian Basescu nu trebuie convins de mentinerea trupelor romanesti in Irak.

Presedintele a avut curajul sa spuna inca de anul trecut, cind era doar un aspirant la cea mai inalta functie in stat, ca trebuie sa ne mentinem angajamentele asumate fata de NATO si sa raspundem solicitarilor acestui organism indiferent de riscuri.

La punctul al doilea insa, lucrurile sint complicate. Comentatorul britanic sustine, pe buna dreptate, ca termenii dezavantajosi obtinuti de guvernul Nastase in timpul negocierilor de aderare vor avea efecte negative asupra Romaniei si asupra buzunarului cetatenilor.

In opinia lui Gallagher, daca va dori sa ofere o sansa reformelor incepute acasa si sa ii scuteasca pe romani de doua decenii de austeritate, Basescu va trebui sa faca exact contrariul celor solicitate de Londra. Adica, sa ceara renegocierea termenilor de aderare la UE. Lucru care ar pune in pericol inclusiv constituirea axei Washington-Londra-Bucuresti.

Scandalul vizelor

Despre prietenia lui Tony Blair cu Adrian Nastase avea sa ne informeze o alta publicatie britanica. Cotidianul “The Independent” scria, in vara anului trecut: “Este evidenta apropierea dintre premierul britanic, Tony Blair, si cel roman, Adrian Nastase, pozele celor doi atirnind in biroul acestuia din urma, alaturi de cele ale familiei, iar Quinton Quayle (ambasadorul britanic la Bucuresti - n.r.

) are usa deschisa oricind la Nastase. Si daca lui Tony Blair nu i s-a ridicat inca nici o statuie, si nici o strada din Romania nu ii poarta inca numele, nu mai este mult pina atunci”. Aceste consideratii au fost publicate la finalul scandalului pe care presa l-a numit “al vizelor”.

In primavara anului 2004, James Cameron, consul britanic la Bucuresti la acea data, avea sa dezvaluie o adevarata mafie care falsifica dosare pentru acordarea vizelor de calatorie in Marea Britanie. Odata izbucnit scandalul, oficialii de la Londra au luat o masura unica in istoria postcomunista: suspendarea accesului cetatenilor romani in Marea Britanie.

Aceasta a fost revocata citeva luni mai tirziu, in urma unei intelegeri Blair-Nastase, dezvaluita tot de un cotidian britanic - “The Telegraph”.

Privatizarea SIDEX

Relatia Blair-Nastase functiona inca din 2001 si a fost determinanta pentru solutia aleasa de fostul ministru Ovidiu Musetescu pentru privatizarea combinatului SIDEX Galati.

“Financial Times” scria acum patru ani ca Lakshmi Mittal, implicat intr-un scandal de finantare a Partidului Laburist (al carui reprezentant de vaza este si premierul britanic), a fost descris ca un “prieten” al lui Tony Blair intr-o scrisoare controversata pe care acesta i-a trimis-o lui Adrian Nastase, pentru a-l felicita pentru vinzarea SIDEX catre compania LNM Holdings.

Internationala Socialista

Prietenia Blair-Nastase a fost atent analizata si de “Academia Catavencu”, care a adaugat un element important: influenta pe care Blair si Partidul Laburist le au in Internationala Socialista. Influenta de care au uzat, spunea saptaminalul citat, alti prieteni - italieni - ai premierului britanic, care au cumparat cu numai 25.

000 de dolari Combinatul de tagle de la Calarasi, pentru care au existat oferte mult mai consistente din punct de vedere financiar.