Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, va incepe, astazi, o serie de negocieri politice dure, avind drept scop consolidarea unitatii inca nesigure a sustinatorilor sai, sub conducerea premierului desemnat, Iulia Timosenko.

Programul viitorului guvern si candidatura lui Timosenko - care are adversari chiar si in rindurile “coalitiei portocalii” - urmeaza sa fie prezentate joi in Parlament, unde au foarte multe sanse de aprobare.

Primit politicos la Moscova si salutat apoi ca erou la Strasbourg, Cracovia si Davos, inclusiv de catre vicepresedintele american Dick Cheney, venit in Polonia pentru ceremoniile de la Auschwitz, Iuscenko a evitat sa prezinte un program concret, afirmind insa ca intentioneaza ca, in viitorul apropiat, sa depuna candidatura tarii sale la UE.

Constient ca nu poate evita anumite etape, liderul “revolutiei portocalii” si-a stabilit drept obiectiv inceperea negocierilor de aderare in 2007. In acelasi timp, el vrea sa reanalizeze acordul privind “spatiul economic comun” cu Rusia, Belarus si Kazahstan, din punct de vedere al compatibilitatii acestuia cu aspiratiile europene ale Ucrainei.

El a anuntat si ca va lansa o lupta nemiloasa impotriva coruptiei si ca intentioneaza sa separe complet mediile de afaceri de cele politice.

Lupta anticoruptie ii va permite si sa elimine o parte a birocratiei, demitindu-i pe functionarii corupti, dar si sa atraga investitorii straini, pe care i-a invitat, la Davos, “sa economiseasca banii pentru mita”.

Impartirea fotoliilor, proba de foc a noii puteri

Negocierile din urmatoarele zile vor fi decisive pentru impartirea portofoliilor ministeriale intre fortele politice care l-au sustinut pe Iuscenko, socialistii condusi de Oleksandr Moroz, Uniunea antreprenorilor si industriasilor, condusa de Anatoli Kinah, si Partidul Solidaritati, al omului de afaceri Petro Porosenko.

In paralel cu aceste discutii, fortele pro-Iuscenko negociaza si crearea unui partid politic unificat, in vederea viitoarelor alegeri legislative.

Scrutinul, care va avea loc in termen de un an, este esential pentru Ucraina, inaintea trecerii de la regimul prezidential la cel parlamentar, iar pentru a se putea inscrie in cursa electorala, noul partid trebuie sa isi depuna candidatura inainte de 1 martie. (M.F.)

O fata noua pentru Iuscenko

Noul lider ucrainean doreste sa lase in urma problemele din timpul campaniei electorale, el declarind simbata, la Davos, ca ii va ierta pe cei care au incercat sa il otraveasca, tentativa in urma careia el a ramas desfigurat.

“Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu am ajuns intr-un scaun cu rotile si sint convins ca, peste un timp, voi fi la fel de atragator ca si dumneavoastra”, i-a raspuns el ziaristului care a formulat intrebarea referitoare la tentativa de otravire cu dioxina.

Iuscenko a recunoscut insa ca nu numai de aspectul Ucrainei este nemultumit, ci si de al sau, fiindca nu reuseste sa se acomodeze cu chipul pe care il vede in oglinda. Unul dintre medicii austrieci care l-a ingrijit pe Iuscenko a declarat ca, treptat, tenul lui Iuscenko se va curata, astfel ca presedintele ucrainean isi va recapata aspectul firesc.