Banca Nationala a Romaniei isi mentine pozitia privind acordarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt in prima parte a acestui an, considerand inoportuna o noua amanare a liberalizarii contului de capital, au declarat surse apropiate negocierilor cu FMI.

"BNR considera ca este pregatita pentru urmatorul pas si nu doreste amanarea liberalizarii, pentru ca dobanzile nu vor putea fi reduse nici anul viitor la un nivel care sa descurajeze total fondurile speculative de capital", a explicat sursa citata. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat joi ca este posibila amanarea urmatorului pas din liberalizarea contului de capital.

"Vom vedea daca vom realiza liberalizarea contului de capital in acest an. Masura ar putea fi aplicata fie la mijlocul anului, fie va fi amanata", a afirmat Tariceanu.

Reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a declarat, recent, ca liberalizarea totala a contului de capital in prima jumatate a acestui an nu poate fi luata decat in conditiile in care se reduc serios cheltuielile guvernamentale. Pe de alta parte, oficialii bancii centrale s-au abtinut de la comentarii, argumentand ca opinia BNR va fi cunoscuta numai dupa finalizarea negocierilor cu FMI.

"Intr-adevar, decizia privind contul de capital este o decizie a BNR. Efectele ne privesc pe toti si e normal ca Guvernul sa-si exprime opinia", a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, explicand de ce singurele declaratii publice in chestiuni pe care le decide banca centrala vin din partea premierului.