articol preluat din Adevarul

Judecatorii si procurorii din Romania sunt la un pas de a inceta orice activitate. In toate birourile din instante si parchete se discuta, pe fata, despre bataia de joc cu care magistratii sunt tratati de actuala putere. Scanteia acestei profunde nemultumiri a fost aprinsa de declaratia fara acoperire - facuta in urma cu doua saptamani - de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Aceasta a anuntat ca, printr-o ordonanta de urgenta, vor fi eliminate discriminarile salariale existente intre diverse categorii de judecatori si procurori, discriminari intervenite in cursul anului 2004 printr-o initiativa a ministrului Justitiei de atunci, Cristian Diaconescu.

Institutia condusa de Monica Macovei a prezentat Guvernului un proiect de ordonanta de urgenta care ar fi eliminat aceste nedreptati. Demersul ministrului Justitiei a fost insa unul total neprofesionist. Intr-o prima etapa, Monica Macovei nu a solicitat - conform procedurii - avizele de la Ministerul Finantelor si de la Ministerul Muncii.

In etapa a doua, cu ordonanta primita inapoi, a cerut avizele, care nu au fost acordate, ceea ce inseamna, pe de o parte, ca ministrul Justitiei nu beneficiaza de sprijinul Executivului, si, pe de alta parte, ca Executivul nu are aceleasi idei despre Justitie ca si titularul portofoliului.

Bomboana pe coliva in toata aceasta afacere a pus-o insa ministrul Finantelor, Ionut Popescu, care - in adresa nr. 15253/26.01.2005 - afirma ca "magistratii reprezinta o categorie bugetara careia trebuie sa i se aplice un sistem salarial similar cu cel al functionarilor publici".

Ieri, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a organizat o conferinta de presa pe aceasta tema, pentru ca - in virtutea acestei afirmatii facute de un membru al Guvernului - problema depaseste conotatiile unei polemici salariale, fiind deja vorba de o desconsiderare fara precedent a puterii judecatoresti, pusa in aceeasi caruta, spre exemplu, cu bugetarii/functionarii de la primarii.

Reprezentantii AMR au protestat ieri fata de "atitudinea de desconsiderare manifestata fata de magistratii tarii, in vadita contradictie cu declaratiile de la inceput de mandat", aratand ca "declaratiile, indemnurile si asigurarile de sprijin prezidential-guvernamental nu au fost insa urmate si de masurile asteptate".

Totodata, in cadrul conferintei de presa s-a precizat clar ca "magistratii Romaniei nu accepta sa se atenteze la statutul lor constitutional de putere in stat", prin asocierea si asimilarea cu functionarii publici, care sunt controlati si subordonati ierarhic puterii politice.

In mod deosebit, AMR a criticat discursurile presedintelui Traian Basescu, care a promis tot sprijinul pentru o Justitie independenta - atat in timpul campaniei electorale, cat si dupa castigarea alegerilor -, dar care nu sustine prin masuri concrete aceasta promisiune.

Fata de aceasta situatie, reprezentantii magistratilor au aratat ca - daca Guvernul nu-si va reevalua pozitia fata de statutul magistratilor - vor sesiza factorii de decizie europeni.

Ca o dovada in plus fata de desconsiderarea aratata de Guvern puterii judecatoresti, AMR a reamintit faptul ca, la inceputul anului, Ministerul Justitiei a dat avize favorabile pentru marirea salariilor demnitarilor din Executiv si Legislativ.

Saptamana trecuta, magistratii din mai multe judete au inaintat proteste presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu si Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, in protestul magistratilor clujeni se vorbeste de nerespectarea angajamentelor din Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, de ignorarea separatiei puterilor in stat, de expedierea judecatorilor si procurorilor "in categoria unor simpli functionari, in zilele in care reforma in Justitie este in atentia tuturor organismelor interne si internationale".

La randul sau, Consiliul Superior al Magistraturii a emis, saptamana trecuta, un comunicat de presa in care se pronunta pentru inlaturarea discriminarilor salariale, cu atat mai mult cu cat acestea au fost denuntate inclusiv de responsabilii Uniunii Europene.

Gabriela Stefan, Adevarul - 31 ianuarie 2005

Diferentele intre salarii rup tagma magistratilor

Ministerul Finantelor si cel al Muncii au refuzat sa avizeze cererea de marire a salariilor judecatorilor si procurorilor. Astfel se naste o inechitate flagranta in sistem, pentru ca angajatii Parchetului General, ai Parchetului Anticoruptie si cei ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie beneficiaza deja, de la 1 ianuarie, de o lege similara, votata in 2004.

Salariile magistratilor "norocosi" sunt astfel de doua sau chiar de trei ori mai mari decat ale majoritatii judecatorilor si procurorilor.

ATENTIONARE. Nimeni nu contesta faptul ca unii magistrati au cazuri complexe si extrem de riscante si merita o remuneratie pe masura. Dar nu putem uita nici faptul ca pana la urma orice magistrat poate fi teoretic supus unui risc sau stres si inca si mai grav, aceleiasi vulnerabilitati la coruptie, daca este platit prost.

Cum va face fata Romania daca, de exemplu, judecatorii si procurorii cu salarii mult mai mici decat ale colegilor mai bine cotati isi vor face meseria doar atat cat le cere fisa postului? In majoritatea institutiilor judiciare din tara, procurorii si judecatorii fac treaba cat pentru doi oameni deoarece nu sunt ocupate schemele de personal.

Monica Macovei trage si un alt semnal de alarma printr-o nota trimisa Guvernului: riscul protestelor in intreaga tara, care pot culmina cu incetarea activitatii.

INECHITATE. La sfarsitul anului trecut, Parchetul Anticoruptie a primit in atributii exclusiv marea coruptie. In sume, asta inseamna cazuri cu prejudicii ce depasesc 100.000 de euro sau spagi de peste 5.000 de euro. Restul dosarelor cu corupti se duc catre celelalte parchete.

Cu ce va fi de exemplu mai usoara sau mai putin riscanta munca unui procuror intr-un caz de coruptie cu prejudiciu de 90.

000 de euro? Peste toate aceste inechitati, ministrul Macovei sesizeaza Guvernului o problema dureroasa pentru intrega tara, ravnita integrare in UE pentru care trebuie sa avem magistrati platiti onorabil.

PROTESTE

Consiliul Superior al Magistraturii, cel mai important for al Justitiei, sustine ca aprobarea maririi salariilor magistratilor ar putea sa inlature starea de nemultumire cauzata de diferentele salariale existente si ar restabili un sistem judiciar unitar, coerent si echitabil. CSM considera ca salariile onorabile ar garanta un act de justitie independent si credibil.

Si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a luat pozitie si a transmis ieri ca va sesiza forurile internationale judiciare cu privire la faptul ca Ministerul Finantelor Publice a respins ordonanta privind salarizarea magistratilor, prin care se urmarea recorelarea veniturilor salariale din sistem.

Miruna Pasa, Jurnalul National - 31 ianuarie 2005