Presedintele american, George W. Bush, l-a numit pe ambasadorul SUA in Romania, Jack Dyer Crouch, in functia de adjunct al consilierului pentru securitate nationala, conform unui comunicat oficial al Casei Albe.

Crouch il va inlocui in aceasta functie pe Stephen Hadley, numit consilier pentru securitate nationala. J.D. Crouch a ocupat functia de ambasador in Romania din mai 2004 si anterior, din august 2001 pina in octombrie 2003, a fost adjunct al secretarului Apararii pe probleme de securitate internationala.

In aceasta calitate, el a fost consilier al secretarului Apararii, Donald Rumsfeld, in chestiuni referitoare la NATO, Europa, Rusia, republicile din Asia Centrala, lupta impotriva proliferarii nucleare si controlul asupra armamentului.

J.D. Crouch a fost considerat, pe timpul mandatului sau, un adversar al coruptiei din Romania. Presa a speculat asupra presupuselor sale relatii excelente cu actualul presedinte, Traian Basescu, caruia de altfel i-a si facut o vizita in chiar ziua instalarii la Cotroceni. Presedintele a anuntat, la acel moment, ca au fost discutate “secrete de stat”.

Mai mult, intr-un discurs rostit saptamina trecuta, J.D. Crouch a intarit citeva dintre ideile presedintelui Basescu legate de pozitia de lider in zona Marii Negre pentru Romania.

Plecarea sa din Romania poate fi privita ca o lovitura pentru Administratia Basescu, dar poate insemna un nou atu pentru tara noastra, avind in vedere pozitia semnificativa ce va fi ocupata de Crouch la virful Administratiei Bush.