Setea de democratie a irakienilor, atata cata a putut oferi scrutinul din bataia gloantelor de duminica, s-a dovedit mai puternica decat teama de atacurile teroriste. Din cele 14 milioane de cetateni asteptati la urne, intre 57% si 72% s-au prezentat la vot, arata estimarile Comisiei Electorale Internationale (IECI) de la Bagdad.

Surpriza si mai mare o constituie participarea la vot relativ buna in provinciile sunite, peste asteptarile tuturor analistilor, inclusiv la Fallujah si Mosul. Singurele orase cu participare cvasiinexistenta au fost Tikrit si Samarra.

Cu toate cele circa 40 de atacuri din ziua votului, soldate cu 44 de morti, o reala "victorie" asupra teroristilor o constituie faptul ca doar 1,2% din cele 28.500 de sectii de votare au fost inchise din pricina violentelor. Bucuria celor mai multi irakieni, care fluturau in semn de victorie degetele cu vopseaua violet pusa pe deget pentru a nu vota din nou, a fost pe masura evenimentului.

Din 1958 incoace nici un scrutin nu s-a apropiat mai mult de standardele unuia democratic.

In zonele din sud, siitii au sarbatorit de-a binelea sansa ca, pentru prima data in istorie, ponderea in ansamblul populatiei sa le fie recunoscuta si in plan politic. La cozile din fata sectiilor de votare au putut fi auzite aplauze si urale chiar si la Baquba, oras sunit unde pana zilele trecute atacurile rebelilor erau frecvente.

Irakienii au votat o adunare nationala, care are sarcina ca in 11 luni sa supuna referendumului o noua constitutie si sa aleaga un presedinte. Presedintele va numi un guvern interimar, urmand ca in decembrie sa fie ales un nou parlament. Totusi, adevaratul test al democratiei irakiene incepe dupa numaratoarea voturilor (in urmatoarele 9 zile), cu formarea unui guvern de coalitie.

La Bagdad circulau deja zvonuri ca impartirea posturilor (presedinte, doi vicepresedinti, premier si membri ai guvernului) intre cei care se credeau invingatori incepuse inca dinainte de alegeri. Deocamdata, IECI a constatat doar violentele asupra unor sectii de votare si absenteismul masiv din unele zone, fara a fi ridicate acuzatii de frauda.

In ciuda voturilor pe care le vor fi primit duminica, partidele sunite isi vor pierde definitiv dominatia asupra scenei politice irakiene.

Premierul Ayad Allawi a anuntat ieri ca va incepe "un dialog national care sa asigure ca vocile tuturor irakienilor vor fi reprezentate in noul guvern", dar, participarea sunitilor in viitorul cabinet va depinde exclusiv de "bunavointa" siitilor si a kurzilor.

Intelepciunea siitilor a evitat pana acum un razboi religios, insa analistii avertizeaza ca, fara cooptarea la procesul de elaborare a constitutiei a partidelor sunite, inclusiv a celor care nu au obtinut scoruri semnificative la alegeri, sansele unui razboi civil sunt destul de mari.

Este foarte posibil ca cele 35 de grupari teroriste sunite care au revendicat atentate in ultimii doi ani sa nu recunoasca rezultatul scrutinului.

Cert este ca, de la alegatorii obisnuiti intervievati de presa internationala, pana la membrii cabinetului Allawi (ministrul de Interne anunta optimist ca, in 18 luni de acum inainte, Irakul "nu va mai avea nevoie de fortele coalitiei"), toata lumea doreste plecarea trupelor americane.