Traian Basescu s-a aflat ieri la Londra, la invitatia primului-ministru Tony Blair, in prima vizita pe care o efectueaza intr-o tara membra a Uniunii Europene si a NATO.

Timp de o jumatate de ora, presedintele roman a discutat cu Blair, in resedinta din Downing Street, despre integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007, despre securizarea Marii Negre, despre sprijinirea Moldovei pentru a incepe si ea procesul de integrare si despre situatia din Irak.

Basescu i-a solicitat lui Blair doi experti britanici, unul pe probleme de coruptie si unul pe probleme de integrare, care vor incepe sa lucreze la Cotroceni din luna aprilie.

Blair l-a asigurat pe Basescu de sprijinul constant al Guvernului sau pentru respectarea calendarului de aderare a Romaniei in UE, cu termen la 1 ianuarie 2007, iar parlamentarii britanici vor sprijini semnarea tratatului de aderare in aprilie 2005.

MAREA NEAGRA. "In acelasi timp, problemele de securitate ridicate de Marea Neagra devin o problema comuna a Romaniei si a Marii Britanii si impreuna vom promova un proiect de securizare a Marii Negre", a anuntat presedintele roman dupa intalnirea cu seful Guvernului britanic.

Cei doi oficiali au discutat totodata despre sosirea celei de-a doua fregate britanice, ca parte integranta a structurilor de putere ale Romaniei in Marea Neagra si in sensul nevoii de consolidare a influentei NATO si UE in bazinul acesteia.

Traian Basescu i-a solicitat lui Tony Blair sprijinul pentru ca Moldova sa primeasca, "intr-un timp relativ scurt", un reprezentant al Comisiei Europene cu misiune permanenta la Chisinau, pentru ca Moldova sa inceapa cat mai curand procesul de integrare in UE.

TRUPE IN IRAK. Problema Irakului a fost abordata si ea de presedintele roman si premierul britanic, mai ales ca vizita lui Basescu la Londra are loc in ziua care succede alegerilor de la Bagdad, reflectate ieri ca subiect principal pe prima pagina a ziarelor londoneze, inclusiv sub aspectul mortii unui nou val de soldati britanici.

Cei doi oficiali au abordat subiectul din perspec-tiva continuarii colaborarii in Irak, trupele romanesti aflandu-se in marea lor parte sub comanda britanica. "Nu se pune problema suplimentarii trupelor, deocamdata.

Raman insa acolo pana cand institutiile statului irakian vor fi in masura sa conduca eficient tara si sa garanteze linistea necesara inceperii unui proces de reconstructie solida in Irak. In momentul de fata, problema Irakului nu este lipsa resurselor financiare, a fost conluzia noastra, ci capacitatea institutionala de a utiliza resursele financiare", a declarat Basescu.

Seful statului s-a mai intalnit cu lordul primar al Londrei si cu primarul in functie, cu presedintele Berd, Jean Lemierre, urmand ca in cursul serii sa fie primit de catre printul de Wales.

AMBASADORUL QUAILE, LASAT FLAMAND. "Pot sa merg si eu?" – le-a spus ziaristilor in timp ce acestia pornisera la pas prin Londra. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quaile, s-a transformat astfel ad-hoc in ghidul turistic pe care acestia l-au avut duminica seara, timp de un ceas, prin capitala Regatului Unit.

Dupa zborul cu aeronava prezidentiala si cazarea la hotel, ambasadorul venise la resedinta romaneasca la spartul targului, cand personalul era deja disperat ca nu mai era nimic din meniu, si asa sarac (crenvursti cu piure), cu care sa-l serveasca.

De altfel, Quaile nici nu a banuit ca la ambasada s-a luat cina si nici nu i-a spus nimeni, asa ca spera sa se lipeasca de grupul de ziaristi si sa ia masa impreuna cu ei, in oras.

Flamand la noua seara, diplomatul s-a resemnat cu niste snacks-uri culese dintr-un pub, le-a oferit ziaristilor o bere traditionala englezeasca, a tresarit la cateva pase de-ale lui Beckam, urmarind meciul Realului pe un ecran urias din bar, sI i-a dus sa vada putin din Londra.

S-a interesat despre fiecare de la ce publicatie este, care mai sunt miscarile de pe piata media romaneasca si a transmis cateva informatii despre relatiile bilaterale Romania – Marea Britanie, asigurandu-se inainte ca ele pot fi gasite si in mapele de presa.

REFUZ LA RIDICAREA VIZELOR. De un refuz foarte ferm, chiar daca formulat in termeni diplomatici, s-a lovit Basescu din partea lui Blair cand a pus problema ridicarii vizelor pentru romani. "Exista promisiunea ca aceasta problema va fi analizata in perioada imediat urmatoare.

Am primit un raspuns suficient de diplomatic, in acelasi timp numarand incidentele cu infractori romani pe teritoriul Marii Britanii", a explicat presedintele. Oficialii romani au primit asigurari ca tara noastra nu va fi decuplata de Bulgaria in procesul de ridicare a vizelor.

Basescu a sustinut ca Blair a inceput sa nu mai aiba griji in privinta coruptiei din Romania pentru ca stie ca se desfasoara un proces de combatere a flagelului, pe de alta parte insa, le-a spus ziaristilor britanici ca Romania ar putea chiar sa intre intr-un blocaj in procesul de aderare daca problema coruptiei nu va fi rezolvata.