Strins cu usa de FMI, dar si de situatia financiara catastrofala, Guvernul pregateste o solutie inedita pentru Termoelectrica: datoriile istorice se convertesc in actiuni si se vind la bursa. Brokerii spun ca s-ar gasi cumparatori.

Guvernul intentioneaza sa rezolve ecuatia celui mai mare producator de energie din tara, Termoelectrica, prin vinzarea datoriilor companiei.

„Datoriile istorice vor fi convertite in actiuni, iar aceste actiuni vor fi vindute pe piata de capital“, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Economiei. „Este una dintre variantele rezolvarii datoriilor Termoelectrica.

Ea a fost prezentata Fondului Monetar International, care o analizeaza si, daca oficialii Fondului vor fi de acord, vor fi prezentate si detaliile“, ne-au spus sursele noastre. Situatia financiara a companiei s-a tot inrautatit si acest lucru a stirnit nemultumirea Fondului. Institutia de la Washington a cerut tot timpul o rezolvare, care inca nu a fost gasita.

Datorii de 60.000 de miliarde

Potrivit unui raport al administratorilor societatii, facut public toamna trecuta, datoriile totale ale companiei (bugetare si comerciale) se ridicau la peste 60.000 de miliarde de lei. Capitalul social al companiei este insa de doar 5.200 de miliarde.

Deci, in cazul in care nu se va face o reevaluare substantiala a activelor si statul decide sa arunce pe bursa toata datoria convertita, putem vorbi de privatizarea societatii.

Pachet de 20%

Operatorii din piata de capital spun insa ca statul nu va scoate pe bursa un pachet majoritar, dar ca ar fi un avantaj pentru piata orice societate noua. „Ma bucura ca vor sa scoata pachete noi. E momentul ca statul sa beneficieze de avantajele pietei de capital, care are nevoie de emitenti noi“, ne-a spus Marius Plugaru, de la firma de brokeraj IEBA Trust.

El nu-si face griji ca titlurile unei companii in dificulate, asa cum este Termoelectrica, nu vor atrage cumparatori. „Este o societate de interes public. Toata lumea vrea actiuni la o astfel de societate, mai ales strainii. In plus, in piata sint acum foarte multi bani“, spune Plugaru. El afirma insa ca nu se va scoate pe piata un pachet majoritar de actiuni.

„Nu se vor privatiza prin bursa mai mult de 20%. Asta pentru ca este si un important interes politic aici. Statul va trebui sa stie cui vinde societatea“, precizeaza Plugaru.

„Pisica trebuie rupta“

Termoelectrica a avut parte de mai multe restructurari, dar, de fiecare data, datoriile s-au „inchis“ pe ea. De la Renel, Conel, trecerea a 19 centrale la autoritatile locale si, apoi, crearea complexurilor energetice din Oltenia, Termoelectrica a ramas cu tot mai putine centrale, dar cu tot mai multe datorii.

Azi, societatea mai exploateaza cele cinci centrale din Bucuresti, cele din Constanta, Galati, Deva, Braila, Borzesti, Doicesti si Paroseni. „Pisica trebuie rupta, nu se mai poate asa. Iar de faliment nu poate fi vorba, pentru ca si azi (ieri – n.r.

) suplinim deficitul de energie creat prin oprirea centralei de la Cernavoda“, afirma directorul companiei, Ovidiu Pop, care nu recunoaste decit datorii de „cel mult 40.000 de miliarde. „De cite ori ma uit pe situatiile financiare, ma ia groaza“, spune Pop, care a confirmat ca a auzit de varianta conversiei datoriilor si, ulterior, a listarii la bursa, dar nu stie detalii.