Prestatia actualei Puteri dupa prima luna de guvernare a inspirat mai multa incredere populatiei decit performantele similare ale PSD si CDR. Conform unui barometru al IMAS, efectuat in perioada 14-21 ianuarie, 64% dintre subiecti considera ca Romania se indreapta intr-o directie buna. In 2001, dupa numai o luna de guvernare PSD, optimistii erau doar in proportie de 40%.

In cazul CDR, in ianuarie 1997, numai 51% credeau ca directia urmata era cea buna. Asteptarile fata de Guvern sint mai mari decit cele pe care populatia le avea fata de Cabinetul Nastase in ianuarie 2001. Astfel, 58% dintre cei chestionati considera ca actualul Guvern conduce tara mai bine decit cel de dinainte. In 2001, cota celor care aveau aceasta parere despre Guvernul PSD era de 49%.

Totusi, Alianta nu reuseste sa egaleze performanta CDR din ianuarie 1997, cind 63% dintre romani se simteau mai bine guvernati.

La capitolul intentii de vot, PSD cade la 19%. Atitia romani ar vota cu PSD daca duminica ar fi alegeri, dovada ca anticipatele nu avantajeaza deloc PSD in momentul de fata. Fostul partid de guvernamint se prabuseste in sondaje pe fundalul certurilor interne cauzate de pierderea puterii. Totusi, PSD a trecut prin asta si dupa pierderea alegerilor in fata CDR.

Si in ianuarie 1997, partidul avea tot 19%, ceea ce nu l-a impiedicat sa revina in forta.

Alianta, avantajata de anticipate

In acest moment, 66% dintre romani ar vota cu Alianta PNL-PD. Daca s-ar merge duminica viitoare la urne, PRM ar obtine 7%, iar UDMR - 6%, in timp ce politica evaziva a lui Voiculescu a dus PUR la capitolul „alte partide“, taindu-i sansele de a accede pe cont propriu in Parlament. La capitolul incredere, Traian Basescu conduce cu 73%, urmat de Tariceanu (64%) si Stolojan (50%).

Din PSD, cel mai popular este Mircea Geoana, cotat cu 44% incredere. La polul opus, Ion Iliescu isi imparte cu Marko Bela locul fruntas: 77% dintre romani nu au incredere in cei doi. Urmeaza Corneliu Vadim Tudor - cu 76%, Adrian Nastase - cu 61% si Dan Voiculescu cu 68%.