Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur, decapitat conducerea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) prin revocarea din funcţie a intregului Consiliu de Administraţie si prin desfacerea contractului de munca al lui Corneliu Popa, director general al ADS.

ADS a fost implicat, in ultimii ani, in nenumarate scandaluri de coruptie, fiind una dintre "vacile bune de muls" pentru clientela politica a guvernelor din ultimii opt ani. Printre cele mai rasunatoare privatizari s-au numarat Insula Mare a Brailei, unde stapin a ajuns, in cele din urma, fostul deputat PSD Culita Tarita, o privatizare de pe urma careia statul s-a ales cu o mare gaura neagra.

Actualul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, a luat la inceputul mandatului sau doua decizii extrem de importante pentru verificarea legalitatii contractelor incheiate de conducerea ADS: pe de o parte, a trimis o echipa de control care sa ia la puricat cam tot ce a insemnat contract de arenda, si pe de alta parte a dispus sigilarea arhivelor ADS in fiecare zi, dupa terminarea programului.

Aceasta a doua masura, similara cu cea luata de Monica Macovei la Ministerul Justitiei, a avut ca scop stoparea "scurgerii" de documente compromitatoare pentru fostii sefi ai ADS.

De altfel, ordinul de revocare din functie a sefului ADS a avut ca baza nota preliminară nr. 43050 din 26 ianuarie 2005 a Corpului de Control al Ministrului, din care rezultă neindeplinirea atribuţiilor de control şi supraveghere ale Consiliului de Administraţie al ADS.

Printre neregulile constatate de Corpul de Control al ministrului se numără neurmărirea şi neincasarea arendelor şi redevenţelor pentru unele suprafeţe deţinute de ADS, nerespectarea prevederilor ordonanţei nr.

60 din 2001 privind achiziţiile publice şi incasarea de către ADS a unor garanţii de bună execuţie a contractelor mai mici decat valoarea minimă legală.

Tot joi seara, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a semnat ordinul de numire in funcţia de preşedinte director general al ADS şi membru in Consiliul de Administraţie al ADS a domnului Barna TANCZOS.

Reamintim ca ADS are ca obiect de activitate concesionarea fostelor IAS-uri catre sectorul privat si, ceea ce este extrem de important, colectarea banilor de la noii administratori, sub forma de redevente anuale.

Barna Tanczos este născut pe 5 mai 1976, in judeţul Harghita. A lucrat in calitate de expert la Parlamentul Romaniei in perioada 1998-2000, iar in perioada 2000-2002 a fost director economic la Euro Consulting Romania, specializat in consultanţă pentru lichidări de companii.

Intre anii 2002-2004 a fost consilierul preşedintelui Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor.