Cea mai mare greseala pe care o poate face un gazetar este sa se supere pe o tara intreaga din cauza unor maimute urlatoare.

E-adevarat, e greu sa te stapanesti cand vezi SMS-uri ca acelea care curgeau luni seara la TVR: "Cu ce drept acuzi dumneata, domnule Popescu?", "Te pricepi si la gimnastica?", "Nu-ti mai ajunge, vrei sa distrugi toate valorile!", "Ce aveti cu intimitatea lor?", "Jos mainile de pe Belu si Bitang!".

Dupa momentul de furie, cand te simti cu mainile goale, inchis intr-o menajerie de circ, ratiunea se intoarce si trebuie sa raspunzi cu rabdare, nu pentru maimutele urlatoare, acestea oricum nu se asculta decat pe ele, dar pentru oamenii de bun-simt si tacuti care intotdeauna sunt mai multi: Nu acuz.

Constat doar, cu consternare, ca cel mai titrat antrenor al lumii a ajuns sa ia bani "pe sub masa" de la minorele pe care le antreneaza. Imi da dreptul sa fac asta calitatea mea de cetatean roman care n-a luat niciodata spaga, de ziarist care l-a dat de nenumarate ori, public, ca exemplu de inalt profesionalism si seriozitate pe Octavian Belu.

Nu ma pricep la gimnastica, dar, in cazul de fata, e vorba de o gimnastica morala, la paralele ilegale, nu de Tsukahara cu surub. Nu intentionez sa distrug nici o valoare, nu vreau ca antrenorii Belu si Bitang sa-si dea demisia de la lotul national, n-am discutat si nu discut de intimitatea lor, dar imi este imposibil sa fiu de acord cu dl.

Belu cand afirma ca luatul "dreptului" de la gimnaste "a existat, exista si va exista". Prin urmare, dl. Belu refuza Romaniei sansa de a deveni vreodata o tara civilizata, in care antrenorul sa primeasca oficial salariul pe care il merita si sa lase banii fetelor. Tot dl. Belu spune ca a primit 3.000 de euro de la Oana Petrovschi "fara sa-i ceara in mod expres".

Adica, va imaginati scena, o fatuca de 13-14 ani simte brusc nevoia sa vina, mai la fereala, cu niste teancuri de euroi la dl. Belu si sa-i puna in palma, fara vreo apasare ca marele antrenor cu parul alb ar putea s-o trimita, jignit, la plimbare...

Intrebare: dl. Belu a luat bani numai de la unele gimnaste sau de la toate? Daca a luat numai de la unele, atunci e cinstit ca acelea care au dat bani sa fie antrenate la fel cu cele care n-au dat? Sau: e cinstit ca "generoasele" sa fie mai bine vazute si pregatite decat "zgarcitele"? Oana Petrovschi declara in direct ca a platit pentru ca voia sa ajunga la Olimpiada.

Iar daca dl. Belu (caci d-na Bitang refuza sa spuna daca a luat sau nu) le-a dijmuit pe toate, atunci avem o frumoasa suma nedeclarata si neimpozitata pe care o ridica domnia sa, menita sa faca uitat salariul "comunist" pe care i-l plateste Federatia condusa de eternul "Ion Iliescu al gimnasticii", Nicolae Vieru.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca dl. Belu pomeneste de "un procent aleator", nu de o suma fixa, primita de la copilele sale: sa ma ierte, dar asta e regimul bacsisului pentru chelneri si frizeri... Premierul Calin Popescu Tariceanu declara ca "rolul autoritatilor sportive, al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si al Agentiei Nationale pentru Sport este sa-i faca sa revina asupra demisiei".

De acord, dar dl. premier nu sufla un cuvintel despre faptul ca zisele autoritati trebuie sa puna capat neintarziat sistemului dijmei "sportive" cu care, de fapt, erau foarte la curent si l-au tolerat ca sa-i dea Federatia mai putini bani lui Belu si Bitang pe spinarea gimnastelor ramase fara copilarie.

Tot dl. Tariceanu e cel care tuna si fulgera acum cateva zile impotriva "rechinilor" coruptiei: profesorii care iau bani neimpozitati pe meditatii, medicii care primesc "atentii".

De ce nu aplica aceeasi intransigenta si in cazul d-lui Belu, care nici macar nu face meditatii separate cu elevele, le ia banii la intrarea in scoala? Ciudata mi se pare atitudinea multor romani fata de varfurile sportive.

In loc sa le ceara o altitudine morala mult deasupra celorlalti, corespunzatoare cu statura profesionala - caci de la varfuri, ca modele, "ai pretentii" - ei considera, dimpotriva, ca statutul de VIP in sport trebuie recompensat si cu o scutire morala care sa-ti permita sa calci alaturi fiind incurajat cu ragete de sustinere.

Ce, dom'le, il luam pe Belu la bani marunti cand toti baronii aia au furat o tara intreaga si inca n-au fost bagati la puscarie? Comparam cateva mii de euro cu sutele de milioane de euro de la RAFO?

Da, eu indraznesc sa fac aceasta comparatie, intrucat, in cazul lui Octavian Belu, in capitalul moral al acestei tari, miile de euro se inmultesc a pierdere cu statura profesionala si reputatia cat un turn de rafinarie a marelui antrenor.