Conducerea Centrului Leonardo da Vinci a actionat, ieri, in instanta firmele conduse de fiul si sotul fostului ministru al Integrarii, Hildegard Puwak. Dosarul a fost depus la Sectia Comerciala a Tribunalului Bucuresti cu aprobarea Comisiei Europene.

"Aprobarea Comisiei Europene de a merge in instanta am primit-o dupa ce expertii au stabilit ca cheltuielile facute de firmele familiei Puwak au fost ineligibile. Va trebui sa recuperam aproximativ 124.

000 de euro, bani alocati prin programul Leonardo da Vinci", ne-a declarat Monica Calota, directorul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in domeniul educatiei si formarii profesionale (organism creat prin fuziunea Agentiei Socrates cu Centrul Leonardo da Vinci).

Hotararea expertilor europeni de a se returna banii primiti din fonduri comunitare a fost transmisa atat celor doua firme conduse de fiul doamnei Hildegard Puwak, cat si celor doua firme ce figureaza pe numele sotului doamnei ex-ministru. Apoi Agentia a declansat procedura legala de conciliere, mai precis de returnare a banilor.

Fiul doamnei Puwak, Mihai Puwak, a raspuns notificarii, s-a prezentat la Agentie, a semnat ca a luat cunostinta de nota de debit, dar a spus ca nu e de acord sa dea banii inapoi. Sotul doamnei Puwak nu a raspuns notificarii si nu s-a prezentat la Agentie. Refuzul returnarii banilor a facut ca firmele celor doi sa fie actionate in justitie.

Afacerile familiei Puwak au fost dezvaluite in exclusivitate de ziarul Adevarul. Ministerul Educatiei a anchetat proiectele de mobilitati si formare profesionala derulate de firmele familiei Puwak cu fonduri europene si a stabilit ca "exista cheltuieli care nu s-au justificat in documentele de baza".

Afacerile Puwak au fost anchetate si de PNA, dar procurorii au constatat ca legea nu a fost eludata, iar fondurile europene au fost cheltuite conform programului.