In ciuda corectiilor de la sfirsitul saptaminii trecute, indicii bursieri s-au redresat datorita evolutiei bune de ieri. In perioada 24 ianuarie-1 februarie, indicele BET-C s-a apreciat cu 1a, iar BET cu 0,7%.

Totusi, lichiditatea este in scadere si asta constituie un prim semnal ca trendul ascendent care s-a manifestat cu putere incepind de la mijlocul lunii decembrie ar putea sa ia pauze de respiratie. Vineri, mai ales, a fost una dintre cele mai slabe sedinte din ultimele saptamini, valoarea totala a transferurilor cu actiuni abia depasind 187 miliarde lei.

Dintre companiile lichide, SIF-urile au fost pe val in intervalul studiat, iar indicele care le monitorizeaza evolutia a crescut cu 12,8%. Rompetrol Rafinare (-0,8%) a anuntat ca a trecut pentru prima data pe profit, dar acest fapt nu a impresionat prea mult investitorii.

Compania a raportat un profit net de 3,2 milioane dolari pentru 2004 (fata de un profit operational de 76 milioane dolari), rezultat care s-a datorat insa, in buna parte, si deprecierii monedei americane fata de leu. SIF Oltenia nu se dezminte si continua sa investeasca agresiv pe piata de capital.

Societatea a vindut 0,1% din BRD si 5% din Compa Sibiu, actiuni care se apreciasera semnificativ si a achizitionat de aproape toti banii (111 miliarde lei) actiuni Biofarm, detinerile SIF-ului ajungind la 10% din companie. Plasamentul a dat idei SIF Banat-Crisana care a achizitionat, la rindul sau, 2% din producatorul de medicamente.

In acest an atit Oltenia, cit si Transilvania au obtinut profituri-record prin vinzarea unor pachete de importante actiuni, la Petrom, respectiv Rompetrol Rafinare. Mai putin imbucuratoare poate fi considerata decizia SIF Muntenia care a trebuit sa renunte la aproape toate detinerile la Banc Post (5,1% din 6%) pentru a face rost de bani pentru dividende.

Actiunile Electroaparataj (+36%) au fost printre cele mai cautate de investitori in acest interval, luni nemaiexistind actiuni la vinzare.

“Posibilitatea aminarii liberalizarii contului de capital, ca si faptul ca in ultima perioada bursa a crescut prea mult si prea repede constituie premise ca pe termen mediu sa se instaureze o corectie negativa care sa duca la o scadere a preturilor, in ansamblu, cu 10%-15%”, spune Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

Este interesant de remarcat ca in ianuarie, o luna in care indicii bursieri s-au apreciat cu procente cuprinse intre 27% (BET-C) si 35% (BET-FI), cu 5 exceptii, toate societatile cotate la BVB au inregistrat cresteri ale cotatiilor.

Top ianuarie:

Top 5+

1. Chimopar Bucuresti +91,2%

2. Petrolexportimport Bucuresti +76,4%

3. Vel Pitar Rm. Vilcea +57,7%

4. Policolor Bucuresti +52,6%

5. Carbid-Fox Tirnaveni +51,8%

Top 5-

1. Energopetrol Cimpina 0%

2. Abrom Birlad 0%

3. Cost Tirgoviste 0%

4. Rafinaria Astra 0%

5. UCM Resita 0%